Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
21.06.2024 09:30

Deli z drugimi:

Share

Vsi doslej predstavljeni računalniki Copilot+

Med njimi je nekaj razlik, delijo pa si zvestobo do Microsoftove umetne inteligence Copilot in novega procesorja Qualcomm.

Doba umetne inteligence se nadaljuje. Telefoni so zdaj že nekaj mesecev nasičeni z novimi funkcijami umetne inteligence, vsi že dve leti uporabljamo ChatGPT in druge velike jezikovne modele, Microsoft pa je zdaj dal še v višjo prestavo. Copilot, ki so ga ustvarili s pomočjo podjetja OpenAI, in najnovejši procesorji Qualcomm so v ospredju te nove dobe. 18. junija smo dobili čisto novo kategorijo Windows računalnikov, kjer je največji poudarek na umetni inteligenci z lokalnimi zmogljivostmi in manjšo odvisnostjo od oddaljenih strežnikov.

Vsi ti računalniki imajo, kot rečeno, novi Qualcomm procesor, ki temelji na arhitekturi Arm, poleg tega pa so v ospredju še čipi NPU za opravljanje nalog umetne inteligence in strojnega učenja. Microsoft od Copilot+ računalnikov zahteva, da imajo NPU čipe z minimalno zmogljivost 40 TOPS (tera operacij na sekundo), najmanj 16 GB RAM-a in 256 GB prostora za shranjevanje. Vsi predstavljeni računalniki Copilot+ imajo tudi namensko tipko za vklop Copilota in čisto vsi naj bi imeli neverjetno dolgo življenjsko dobo baterije.

Kaj pomeni, da smo dobili povsem novo kategorijo računalnikov? Za večino se ne bo spremenilo nič bistvenega, vsaj pri prvi generaciji računalnikov Copilot+ ne. Kar novi računalniki obljubljajo, je povsem drugačna interakcija z računalniki – kaj bomo na njih počeli in kako. Ker je vanje integrirano na desetine AI modelov, Microsoft želi, da jih uporabljamo za globlje urejanje fotografij in posnetkov, prevajanje pogovorov v živo in na posnetkih, ustvarjanje slik, povzemanje besedil. Umetna inteligenca pa naj bi pomagala tudi pri nadgradnji grafike med igranjem iger, čeprav sami računalniki niso prvotno namenjeni za igranje iger, saj jim vendarle manjka namenska grafična kartica.

Kot rečeno, večina bo počakala, da se začetna norija okoli novih računalnikov poleže, šele nato pa bodo presodili, ali jim lahko Copilot+ računalniki izboljšajo delavnik ali popestrijo prosti čas.

Vse funkcije umetne inteligence ne bodo na voljo takoj, Microsoft jih želi lansirati po korakih, vključno s kontroverzno funkcijo Recall, ki bo beležila vse, kar počnemo na računalniku.

Za zdaj ni veliko Copilot+ računalnikov. Dell, Acer, ASUS, Samsung in HP so med prvimi, ki so se pridružili Microsoftu. Vsi so že na voljo na drugi strani luže, nekateri pa so prišli tudi že v Evropo. Prav vsi pa obljubljajo, da bodo kmalu na voljo tudi v Evropi. Prihajajo tudi Copilot+ računalniki z Intel procesorji, datum lansiranja pa še ni znan. Znane so cene za ameriški trg, za Evropo pa lahko pričakujemo, da bodo stotaka ali dva dražji.

Poglejmo si, kateri računalniki so že pripravljeni za uporabo.

Microsoft Surface Laptop in Surface Pro

Novi prenosnik Surface Laptop je bil prvi računalnik Copilot+, ki je bil predstavljen na Microsoftovem dogodku meseca maja. Posodobljeni osebni računalnik ima pričakovano na voljo čisto vse funkcije umetne inteligence, saj gre vendarle za Microsoftovo igračko. Zaslon prenosnika Surface Laptop lahko doseže 600 nit svetlosti, na voljo pa sta 13,8- in 15-palčni konfiguraciji. V okvir je vgrajena kamera polne ločljivosti. Microsoft pravi, da je prenosnik 80 % hitrejši od prejšnje generacije, z baterijo, ki lahko z enim polnjenjem zdrži vse do 22 ur , kar je skorajda neverjetna številka. Cena pa 1000 ameriških dolarjev.

Microsoft Surface Pro naj bi prav tako kar 90 % hitrejši od predhodnika (Surface 9), na voljo pa je tudi OLED različica z nekoliko močnejšim procesorjem Snapdragon X (12 jeder namesto 10) in predelano tipkovnico, ki za delovanje ne potrebuje fizične povezave z računalnikom vse-v-enem. Na voljo je tudi podpora za novi Wi-Fi 7, podpora za povezovanje več monitorjev, sprednja kamera, za katero Microsoft pravi, da je najboljša doslej, in zadnja kamera, ki lahko snema v 4K ločljivosti. Osnovna cena je 1000 dolarjev, za OLED različico pa bo potrebno odšteti še 5 zelencev več. V Nemčiji smo OLED različico opazili za 1700 evrov.

Acer Swift 14 AI

Acerjev računalnik Copilot+ ima 14,5-palčni zaslon z ločljivostjo 2,5K, podporo za standard Wi-Fi 7, konfiguriramo pa ga lahko do 32 GB RAM-a in 1 TB prostora. Ohišje iz aluminija deluje zelo prefinjeno in tanko, računalnik pa tehta zgolj 1,36 kilograma. Tudi Acer obljublja izredno dolgo življenjsko dobo baterije, in sicer kar 26 ur uporabe z enim polnjenjem. NPU čip bo v vseh različicah enak, zmogljivost je ocenjena na 45 TOPS, vgrajena grafična kartica pa na 3,8 TFLOPS. Začetna cena je 1100 dolarjev, na police pa prihaja julija. V trgovini notebooksbilliger.de je različica 16GB/512GB v predprodaji na voljo za 1399 evrov.

HP Omnibook X

HP je po več kot 20 letih ponovno oživel družino prenosnikov Omnibook. Omnibook X bo seveda opremljen z najmočnejšim čipom Snapdragon X Elite z 12 jedri in najvišjo hitrostjo 3,4 GHz. Hexagon NPU čip bo poganjal umetno inteligenco, vgrajena grafika Adreno pa preostale grafične naloge. HP je dodal še svojega AI pomočnika, ki naj bi nam pomagal izkoristiti vse, kar ponuja nov računalnik. Na voljo bo še do 32 GB najnovejšega RAM-a in celo do 2 TB prostora.

Diagonala zaslona bo 14-palčna, torej bo šlo za bolj kompakten računalnik. Ločljivost je ocenjena na 2,2K, hvalijo pa zvočnike s tehnologijo HP Audio Boost. Začetna cena je 1150 dolarjev (okoli 1300 evrov v Nemčiji).

HP EliteBook Ultra G1q

Poleg Omnibooka so predstavili še bolj poslovno naravnani računalnik EliteBook Ultra. V ospredju sta čip Snadragon X Elite in NPU čip z zmogljivostjo več kot 40 TOPS, kar po Microsoftovih standardih pomeni, da bodo vse funkcije umetne inteligence delovale hitro in brezhibno. Kar nekaj nalog, kot na primer zameglitev ozadja med klici, bo sedaj prevzel NPU čip in tako vsaj malo razbremenil procesor.

HP EliteBook Ultra G1q bo imel tudi napredno zaščito pred phishing napadi in ostalimi napadi z zlonamerno programsko opremo. Zaščita bo vdelana kar na raven vdelane programske opreme. 14-palčni zaslon bo imel ločljivost 2,2K, baterija pa se bo v samo 30 minutah lahko napolnila za 50 %. Obljubljena življenjska doba baterije je več kot 20 ur. Na voljo je 16 GB RAM-a, ki pa je spajkan na ploščo, zato nadgradnja ne bo mogoča. Začetna cena je 1700 dolarjev.

Samsung Galaxy Book4 Edge

Serija računalnikov Samsung Galaxy Book bo prav tako dobila Microsoftovo osvežitev. Na voljo bo več različic, od 14- do 16-palčnih AMOLED zaslonov z impresivno ločljivostjo 3K ter hitrostjo osveževanja 120 Hz. Poganjal jih bo Snapdragon X Elite, Samsung pa je bil razmeroma radodaren tudi s priključki: HDMI 2.1, 2x USB-C, priključek za slušalke, pri večjih različicah pa bodo na voljo še bralnik microSD kartic, priključek USB-A in še numerična tipkovnica. Začetna cena je 1350 dolarjev, na nemškem trgu pa smo našli različico s konfiguracijo 16GB/512GB za okoli 1700 evrov.

ASUS Vivobook S 15

Kljub 15,6-palčnemu zaslonu je ASUS Vivobook S 15 razmeroma tanek, glavna prednost pa so zagotovo AI funkcije, ki jih je ASUS dodal poleg kopilota. AiSense je funkcija kamere, ki samodejno prepozna, kdaj uporabnik gleda v zaslon. Ko uporabnik odvrne pogled od zaslona, se svetilnost zaslona samodejno zmanjša. Ista funkcija nadzira tudi zaklenitev računalnika, ko ga ne uporabljamo. Na voljo bo še funkcija StoryCube, ki bo pomagala pri organizaciji datotek, slik in posnetkov.

Zaslon bo OLED s 3K ločljivostjo, zvočnike je uglasilo podjetje Harman Kardon, baterija naj bi zdržala 18 ur, začetna cena pa je 1300 dolarjev.

Dell je šel na vse ali nič

Dell je očitno mnenja, da je umetna inteligenca dovolj privlačen razlog, da bodo kupci pograbili vse, kar izdelajo. Pripravili so kar nekaj Copilot+ računalnikov.

Dell XPS 13 bo imel najnovejši čip podjetja Qualcomm, aluminijasto ohišje, 3K zaslon, vse do 64 GB RAM-a in 2 TB prostora za shranjevanje. Začetna cena je 1300 dolarjev.

Copilot in Qualcomm sta dobila prostor tudi v seriji Inspiron. Inspiron 14 in 14 Plus sta prva, ki bosta opremljena s funkcijami in čipi obeh podjetij. Plus različica ima malenkost močnejši procesor, kaj več, vključno s ceno, pa bo znanega v naslednjih mesecih.

Za poslovneže so pripravili še osvežitev računalnikov Latitude 5455 in Latitude 7455. Poganjal ju bo čip Snapdragon X Plus z možnostjo nadgradnje na čip X Elite pri modelu 7455. Latitude 7455 naj bi imel 360-stopinjski tečaj, hkrati pa naj bi to bil najtanjši prenosnik Latitude doslej.

To so za zdaj vsi predstavljeni Copilot+ računalniki. Zanimanja je zagotovo veliko. Nekateri bi radi preizkusili nov čip, drugi so bolj osredotočeni na umetno inteligenco. Tudi v uredništvu upamo, da bomo v roke dobili vsaj enega od omenjenih računalnikov.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več