Računalništvo, telefonija
26.11.2011 10:02

Deli z drugimi:

Share

Stavka delavcev v tovarni, ki izdeluje proizvode podjetij Apple in IBM

Proizvodni stroški iPadov so še enkrat manjši od prodajne cene.
Proizvodni stroški iPadov so še enkrat manjši od prodajne cene.

Zaradi nižjih stroškov dela podjetja prizovodnjo svojih produktov pogosto selijo na vzhod. Med tovrstnimi podjetji sta tudi dva giganta v svetu računalništva – Apple in IBM. Njuni produkti prihajajo iz različnih tovarn na vzhodu, med drugim tudi iz tovarne kitajskega podjetja Jingyuan Computer Group. Do nedavnega so delavci v tej tovarni tiho sprejemali vse zahteve nadrejenih, sedaj pa je nekaterim izmed njih prekipelo.

1.000 od 3.000 zaposlenih je namreč pričelo stavkati, ker naj bi delo prestopilo mejo vzdržnega. Delavci se pritožujejo predvsem nad prevelikim številom nadur, ki jih opravijo vsak mesec. Po njihovih besedah naj bi mesečno opravili med 100 in 120 nadur. Pritožujejo pa se tudi nad prevelikim številom poškodb na delovnem mestu. Te so verjetno zelo povezane predvsem z dejstvom, da so delavci zaradi prevelikega števila nadur na delu preveč utrujeni.

Vodstvo podjetja je bilo zaradi stavke prisiljeno izvesti določene spremembe. Po poročanju tujih spletnih strani naj bi že sprejelo ukrep o zmanjšanju števila nadur.


Prijavi napako v članku