Računalništvo, telefonija
30.05.2016 11:05
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Raba mobilnih telefonov (tokrat) povezana z nastankom raka – čas za paniko?

Raba mobilnih telefonov (tokrat) povezana z nastankom raka - čas za paniko?
Raba mobilnih telefonov (tokrat) povezana z nastankom raka - čas za paniko?

Dve leti trajajoča študija, pod okriljem avstralske vlade, je prinesla rezultate, da je na vzorcu testiranih podgan prišlo do majhnega povečanja dveh tipov raka pri moških predstavnikih podgan, ki so bile izpostavljene sevanju mobilnih telefonov. Znanstveniki so si enotni, da se ljudje nimamo kaj bati, dokler se enakovredni rezultati ne pokažejo na človeških subjektih. Ali pač?


Pred kratkim smo pisali, da naj raba mobilnega telefona ne bi povzročala raka, vendar so izsledki Nacionalnega Toksikološkega Programa v ZDA, ki so dve leti izpostavljali 2500 podgan različnim sevanjem, ki jih po večini oddajajo mobilni telefoni (GSM in CDMA – frekvence 900 MHz ali 1900 Mhz) pokazali rezultate, ki so zakomplicirali situacijo. Študija je pokazala majhno povečanje gliomov (možganski rak) in švanomov (tumor najden v srcu) pri moških predstavnikih podgan, medtem ko pri ženskih predstavnicah ni prišlo do sprememb.


Kljub vsemu, znanstveniki umirjajo situacijo in zagotavljajo, da ni razloga za paniko. George Gray, strokovnjak iz George Washington University, je za portal Gadgets360 dejal, da ena študija ne dokazuje ničesar, prav tako pa opozarja, da je sklepanje iz živali na ljudi znanstveno neutemeljeno. Ljudje so naj bolj pozorni na digitalno distrakcijo, ki jo povzročajo telefoni, saj ta povzroča več smrtnih žrtev, dodaja Gray.


Prijavi napako v članku