Računalništvo, telefonija
28.02.2019 13:00

Deli z drugimi:

Share

The Amazon Race: preizkusite se z delom v Amazonovem skladišču

The Amazon Race: preizkusite se z delom v Amazonovem skladišču
The Amazon Race: preizkusite se z delom v Amazonovem skladišču

Nobena skrivnost ni, da delo v Amazonovem skladišču ni ravno sanjska služba, ki bi si jo želeli od otroštva, ko sanjamo o tem, kako bomo nekoč postali gasilci, zdravniki ali kaj tretjega. Težavne razmere, ki jih zaposleni prenašajo med delom v Amazonovih skladiščih, so že kar nekaj časa kamen spotike med kritiki in delavci. Amazon se seveda tako kot vsa podjetja trudi, da bi javnosti približal neko idilično sliko dobrega zaposlovalca, medtem pa je realnost po vsej verjetnosti čisto drugačna.

Delo naj ne bi bilo ravno sanjsko

Za to, da bi lahko ljudje po celem svetu dobili občutek, kako je delati Amazonovem skladišču, je avstralski ABC News ustvaril novičarsko igro “The Amazon Race”. Ta temelji na resničnih izkušnjah zaposlenih v Amazonovem skladišču v Melbournu.

Glavna ideja igre je postavljena na temeljih osem trenutnih in bivših zaposlenih, ki so za ABC News odkrito spregovorili o tem, kako težko je delati za Amazon, kakšen je njihov tipični delavnik in kaj vse morajo preživljati. Med drugim so govorili o tem, da so bili razporejeni v delovne izmene glede na uspešnost pri delu.

Vsi tisti, ki uživate v nenehnem pritisku časovnih rokov in navitem tempu, boste v igri “The Amazon Race” uživali. Čaka vas ogromno nalog, ki jih morate opraviti v določenem času, prav tako pa boste na poti soočeni z določenimi težkimi odločitvami, vse to, da bi zagotovli pravočasne dostave vseh zahtevanih pošiljk. Gre za dober približek časovnega pritiska, ki ga vsakodnevno čutijo Amazonovi zaposleni, in ki je bil glavni problem med raznoraznimi preiskavami določenih inšpekcij.

Amazonov predstavnik za odnose z javnostmi je za portal Mashable povedal, da je ABC-jev članek “namerno senzacionalistično napisan, in da s tem meče slabo luč na dobre delovne razmere, s katerimi se soočajo v Amazonovih centrih za zaposlene”. Amazon sicer po raznoraznih kazalcih spada med najbolj zaželene delodajalce v ZDA, vendar se vse te raziskave v večini primerov dotikajo delovnih mest, ki niso v skladiščih, ali na terenu.

Še nekaj podobnih iger

ABC-jeva igra je še ena v vrsti tistih, ki pomagajo ilustrirati kompleksne problematike skozi igro in dosedanji vtisi o uporabniški izkušnji so dobri.

Poleg ABC-jeve igre “The Amazon Race” lahko v to kategorijo vsekakor štejemo še igro “The Uber Game“, ki jo je izdelal Financial Times in kaže, kako težko je biti Uberjev voznik, poleg te pa obstaja še Bloombergova igra “American Mall“, kjer kot igralec skušamo upravljati trgovino, medtem ko spletna trgovina počasi najeda naše poslovanje.

Skupno vsem trem igram je, da se igralec znajde v koži resničnega človeka, ki je zaposlen v eni od ogromnih korporacij. Kljub temu, da igra nikakor ne more biti primerljiva z realnim stanjem, verjamemo, da lahko takšni in podobni poizkusi vsaj do določene mere približajo močno opevano stanje zaposlenih v korporacijah po svetu.


Prijavi napako v članku