Računalništvo, telefonija
11.05.2011 12:11

Deli z drugimi:

Share

Ponovna prevlada INF/Autorun

Izrabljanje novic o Libiji in Osami bin Ladnu; med škodljivo kodo prevladoval INF/Autorun.
Trojanski konji in spletne kamere
Trojanski konji in spletne kamere

Smrt Osame bin Ladna je še vedno aktualna tema na številnih blogih in v socialnih medijih, spletni iskalniki pa neprestano obdelujejo terabajte podatkov z govoricami, namigovanji in teorijami zarot, ki se širijo s svetlobno hitrostjo. V nekaj zadnjih tednih se je povečalo tudi število prevarantskih, takoimenovanih nigerijskih sporočil, ki izrabljajo trenutno stanje v Libiji. Po statističnih podatkih, ki jih zbira tehnologija ThreatSense.Net, so aprila prevladovale grožnje INF/Autorun (6,62 %), na drugem mestu je bil črv Win32/Conficker (3,76 %), tretje pa so zasedle grožnje iz družine Win32/PSW.OnLineGames (2,02 %).

Množično iskanje fotografij in video posnetkov po objavi novice o smrti Osame bin Ladna so s pridom izkoriščali tudi kiberkriminalci. S tehnikami optimizacije svojih nevarnih spletnih strani (Black Hat SEO) so povzročili, da je veliko število radovednih uporabnikov spletnih iskalnikov pristalo prav na njihovih straneh. “Takšne zlonamerne tehnike optimizacije so postale nekaj povsem običajnega. So zelo avtomatizirane, ogromno število iskanj pa je tokrat sprožilo pravi val širjenja prevar in škodljivih programov, “ poroča Aryeh Goretsy, ESETov raziskovalec.

“Globalne grožnje se širijo na račun zatona globalnega terorizma, pri ESETu pa opažamo podobne trende tudi na Facebooku. Razlaga za to je povsem preprosta. S petsto milijoni aktivnih uporabnikov bi Facebook, če bi bil država, med največjimi zasedel visoko tretje mesto, takoj za Kitajsko in Indijo, ” dodaja Goretsky. Kiberkriminalci izrabljajo socialni inženiring, s katerim pretentajo varnostne mehanizme Facebooka za zaščito pred škodljivo kodo JavaScript, saj uporabniki kopirajo in prilepijo spletne naslove kar neposredno v naslovne vrstice svojih brskalnikov.

Veliko navdiha so kiberkriminalci v zadnjih tednih našli tudi pri vojni v Libiji. ESETovi raziskovalci poročajo o porastu števila nigerijskih sporočil z različnimi prevarami, ki vsako leto naivne uporabnike po celem svetu stanejo milijarde dolarjev. Po poročilu spletne strani 419hell.com, kjer obdelujejo in raziskujejo takšna pisma, nigerijskim prevaram uporabniki nasedejo vsakih 44 sekund.

Grožnje v območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika)

Med evropsko statistiko najpogostejših groženj se je pojavil novinec, Win/Autoit. Gre za računalniškega črva, ki za širjenje izrablja predvsem izmenljive medije, nekatere različice pa se širijo tudi s programi za neposredno sporočanje. Prenese se lahko tudi iz okuženih spletnih strani ali pa ga namesti druga škodljiva koda, s katero je računalnik že okužen. Črv na okužene računalnike prenese še svoje druge različice ali pa računalnik okuži še z drugo škodljivo kodo. Z 8,13 % vseh groženj je bil najpogostejši v Turčiji.

Najpogostejšo grožnjo v Evropi so aprila predstavljale grožnje INF/Autorun. Sem spada široka paleta nevarnih programov, ki za širjenje izrabljajo datoteko autorun.inf. Najpogostejše so v Južni Afriki (11,13 %), Ukrajini (6,25 %), Izraelu (6,25 %), na Hrvaškem (5,68 %), v Avstriji (4,68 %), na Madžarskem (4,38 %), v Italiji (4,11 %) in Belgiji (4,0 %). V Sloveniji so te grožnje predstavljale 2,75 % vse škodljive kode.

Črv Win32/Conficker je aprila zasedel drugo mesto, najdejavnejši pa je bil v Bolgariji, kjer je predstavljal 7,72 % vseh groženj. Grožnje iz družine Win32/PSW.OnLineGames so zasedle tretje mesto. Sem spadajo trojanski konji, ki za širjenje uporabljajo ribarjenje (phishing), namenjeni pa so predvsem igralcem računalniških iger. Najpogostejši so bili na Poljskem, kjer so predstavljali 5,7 % vseh groženj.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku