Računalništvo, telefonija
07.07.2010 16:52

Deli z drugimi:

Share

Počitniški varnostni nasveti na področju računalništva

Priznani svetovni proizvajalec varnostnih rešitev, Panda Security, je pripravil več vrst varnostnih nasvetov, ki se jih velja držati preden se odpravite na počitnice in seveda tudi med samim počitnikovanjem. Posebno pozornost velja nameniti nerazkrivanju osebnih in lokacijskih podatkov na socialnih omrežjih.
Počitniški varnostni nasveti na področju računalništva
Počitniški varnostni nasveti na področju računalništva

Razcvet socialnih omrežij je s seboj prinesel tudi številne aplikacije za deljenje informacij prek spleta. Varnostno podjetje Panda Security pa uporabnikom svetuje, naj bodo pri tem početju izjemno previdni, saj jih zlasti v počitniškem času doleti marsikatera neprijetnost, med katerimi prednjačijo računalniške goljufije pa tudi vlomi v hiše in stanovanja ter odtujevanje lastnine.

“Poleg standardnih nasvetov o varovanju premoženja letos uporabnike pozivamo k previdnosti pri razkrivanju informacij prek socialnih omrežij. To velja tako za čas kot tudi kraj dopusta, udeležene osebe in vse druge s počitnicami povezane podatke. Prav tako naj bodo previdni pri uporabi naprav, ki prek različnih aplikacij omogočajo prenos geolokacijskih podatkov, saj zloraba le teh lahko pripomore zlikovcem, ki vdirajo v stanovanjske objekte,” je povedal tehnični direktor laboratorijev PandaLabs Luis Corrons.

Omenjene aplikacije so v zadnjem letu močno pridobile na priljubljenosti, predvsem Facebook aplikaciji Doorpl ter Trip Advisor, ki s pomočjo sporočil prikazujeta trenutno lokacijo uporabnika in njegove načrte. Podobno funkcionalnost geolociranja uporabnika ponuja tudi Twitter ter številne storitve na pametnih mobilnih telefonih, opremljenih s sprejemniki signala GPS (Apple iPhone in številni telefoni z operacijskim sistemom Google Android).

“Ti programčki so za uporabnike zanimivi in zabavni, vendar z varnostnega vidika lahko povzročijo uporabniku veliko škode, saj potencialnim napadalcem sporočajo, kje se uporabnik nahaja in kdaj ga denimo ni doma. Uporabniki se vse premalo zavedajo nevarnosti, ki jih povzroča javno razkrivanje informacij,” dodaja Corrons.

Panda Security zato vsem uporabnikom svetuje dodatno previdnost in nerazkrivanje kakršnihkoli osebnih informacij na socialnih omrežjih, v spletnih klepetalnicah ter neuporabo spletnih aplikacij za načrtovanje potovanj in počitnic. Strokovnjaki tudi priporočajo, da starši ta priporočila delijo tudi z otroci, saj so slednji pogosto bolj naivni in bolj odprti glede deljenja informacij prek spleta.

Pri Panda Security so pravili tudi vrsto počitniških nasvetov za uporabnike, ki bodo na počitnice s seboj vzeli tudi prenosni računalnik:

– Prva stvar, ki jo storite, je izdelava varnostne kopije vseh podatkov, saj nesreča nikoli ne počiva (nesreča, kraja, druge poškodbe prenosnika).

– Prepričajte se, da imate nameščeno zanesljivo zaščito in vse varnostne popravke ter da je vaš računalnik posodobljen.

– Da bi kar se da preprečili negativne posledice morebitne kraje prenosnika, kriptirajte vse podatke na trdem disku. S tem boste napadalcu preprečili, da bi se brez ustreznega gesla dokopal do vaših podatkov.

– Z diska očistite vse začasne datoteke, piškotke ter namige gesel. Prav tako izklopite vse funkcije samodokončanja vnosov v brskalniku in samodejne prijave v socialna omrežja, mesta spletne pošte, bančne račune, spletne trgovine …

– Ne povezujte se v nezaščitena brezžična omrežja, saj so lahko le-ta postavljena prav z namenom kraje podatkov. Tudi če morate za dostop do spleta plačati, vedno uporabite varno in zaupanja vredno omrežje.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku