Računalništvo, telefonija
18.07.2016 18:34
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pazite katero različico igre Pokemon Go si nameščate. Posledice so lahko nedelovanje pametnega telefona

Pazite katero različico igre Pokemon Go si nameščate. Posledice so lahko nedelovanje pametnega telefona
Pazite katero različico igre Pokemon Go si nameščate. Posledice so lahko nedelovanje pametnega telefona

Pokemon Go v tem trenutku predstavlja globalni hit, ki je obnorel že milijone uporabnikov. Dnevno aplikacija ustvari slaba 2 milijona EUR prihodkov in v to so všteti samo uporabniki na platformi iOS. Pokemon Go pa ni zgolj na vrhu po zaslužku ampak tudi času, ki ga uporabniki namenijo aplikaciji vsak dan. Raziskava podjetja SimilarWeb je na dan 8. julija izmerila povprečen čas, ki ga uporabniki na platformi Android namenijo igri. Igralci so na omenjeni dan igri namenili 43 minut in s tem več kot na primer aplikacijam Instagram, Snapchat, WhatsApp ali Facebook Messenger. Sama igra predstavlja izjemno priložnost za zabavo in po mnenju nekaterih psihologov tudi dobro priložnost za ljudi, ki so nagnjeni k depresiji. Igra naj bi bila tako dodatna motivacija, da se omenjeni posamezniki odpravijo na sveži zrak in ob tem spoznavajo ostale igralce.

V primeru, da še igri niste podlegli in jo želite preizkusiti pa velja opozorilo. Na trgovinah z aplikacijami, Google Play in Apple App Store, se namreč pojavljajo kopije igre. Med njimi se nahajajo nekatere izjemno nevarne. Varnostno oodjetje ESET opozarja pred določenimi kopijami, ki uporabnikom pametnih telefonov Android zaklenejo napravo in v ozadju obiskujejo pornografske strani. Ob tem se sprožajo kliki na oglase, ki se prikazujejo na omenjenih straneh in s tem ustvarjajo prihodke za podjetja, ki oglase objavljajo. Aplikacije v ozadju delujejo tudi v primeru, da pametni telefon popolnoma ugasnete in ponovno zaženete. Manj škodljive so kopije Pokemon Go kjer vam razvijalci ponujajo številne virtualne dobrine v zameno za vaš denar, ki pa s samo igro nimajo nobene veze. Tako Google kot tudi Apple sleherne škodljive kopije sproti odstranjujeta vendar pa je naval kopij tako velik, da ob vsakem trenutku ni možno zagotoviti prihod kopij na trg. Samo na trgu Velike Britanije se je na Google Play v 24 urah od trenutka, ko je uradna Pokemon Go postala na voljo, pojavilo več kot 200 kopij igre.

Zato pred samim nalaganjem aplikacije preverite ali gre resnično za Pokemon Go igro. V naslovu namreč ne sme pisati nič drugega. Prav tako preverite kdo je razvijalec. V primeru originala je to podjetje Niantic. Sleherna navedba drugega razvijalca je zato dober indikator, da gre za kopijo.Prijavi napako v članku