Računalništvo, telefonija
28.06.2019 11:22
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova iPROMova raziskava: Zanimanje za slovenske digitalne medije raste

Doseg slovenskih digitalnih medijev se je v letošnjem letu glede na preteklo leto povečal za 10,17 odstotka, aktivnost uporabnikov na teh medijih pa za 6,65 odstotka. Uporabniki do vsebin v digitalnih medijih najpogosteje dostopajo prek mobilnih naprav. Za poglobljeno branje vsebin na digitalnih medijih slovenski uporabniki še vedno najraje uporabljajo namizni računalnik, kaže iPROMova letošnja analiza o tehnoloških značilnostih naprav, s katerimi spletni uporabniki dostopajo do digitalnih medijev.
Zanimanje za slovenske digitalne medije raste
Zanimanje za slovenske digitalne medije raste

»Mesečni doseg slovenskih digitalnih medijev se je glede na preteklo leto povečal za dobrih deset odstotkov. Ob dejstvu, da se je število uporabnikov interneta v Sloveniji glede na preteklo leto povečalo le za nekaj odstotnih točk, je to vsekakor vzpodbudna novica za vse, ki se na domačem trgu ukvarjajo z digitalnim založništvom. Večji doseg in to, da si je posameznik v enem mesecu ogledal več vsebin kot v preteklem letu, lahko zagotovo pripišemo tudi dejstvu, da so te vedno bolje prilagojene mobilnim napravam, ki imajo z vidika dostopa do vsebin primat,« rezultate iPROMove letošnje analize komentira Andrej Ivanec, direktor medijskega načrtovanja v iPROMu.

Upočasnjena rast dostopa do digitalnih medijev prek mobilnih telefonov

Razmerje med napravami, s katerimi uporabniki dostopajo do digitalnih vsebin, se je maja letos v primerjavi z enakim obdobjem lani spremenilo le za 4 odstotne točke; mobilni dostop je zrastel za 2 odstotni točki, dostop prek računalnika pa se je sorazmerno zmanjšal za 2 odstotni točki. To kaže na počasnejšo rast mobilnih naprav kot v preteklih letih. Namizni računalnik ohranja pomembno vlogo pri poglobljenem branju vsebin v slovenskih digitalnih medijih. Izsledki iPROMovih analiz tehnoloških značilnosti naprav, s katerimi uporabniki dostopajo do digitalnih medijev, kažejo, da se je trend uporabljenih naprav v zadnjih petih letih popolnoma obrnil.

Nesporna prevlada operacijskega sistema Windows 10

Najnovejši različici operacijskega sistema Windows 10 zaupa skoraj 60 odstotkov slovenskih uporabnikov spleta, kažejo podatki majske iPROMove analize. Windows 10 je tako najširše uporabljen operacijski sistem med slovenskimi uporabniki digitalnih medijev.

Med operacijskimi sistemi na namiznih in prenosnih računalnikih tudi letos s 93 odstotki kraljujejo različice operacijskega sistema Windows. Delež uporabnikov, ki uporabljajo namizne in prenosne računalnike z nameščenim operacijskim sistemom Mac OS X, ostaja v primerjavi z enakim obdobjem lani enak, in sicer 5-odstoten. Razmerje operacijskih sistemov na mobilnih napravah pa ostaja približno enako kot v lanskem letu. Prvo mesto ohranja operacijski sistem Android z 72 odstotki, iOS ima 28 odstotkov.

Slovenci za brskanje po spletu najraje uporabljajo Chrome

Danes brskalniku Chrome zaupa že več kot polovica uporabnikov slovenskih medijev. V primerjavi z lanskim letom so spremembe pri rabi brskalnikov minimalne, razmerja med njihovo uporabo pa ostajajo enaka. Raba brskalnika Chrome je zrastla za 2 odstotni točki in dosegla 53-odstotni delež, Firefox pa le 22-odstotnega. Za razliko od padca uporabe brskalnika Microsoft Internet Explorer, ki ima 13-odstotni delež, je brskalnik Microsoft Edge letos pridobil 2 odstotni točki in si priboril 8-odstotni delež, saj je privzet brskalnik OS Windows 10.

Uporabljena metodologija

Podatki, na katerih temelji iPROMova analiza tehnoloških značilnosti naprav, s katerimi slovenski uporabniki interneta dostopajo do digitalnih vsebin, so vsako leto zajeti v enakem obdobju. iPROM podatke beleži in obdeluje prek tehnološke platforme iPROM Cloud, raziskavo pa pripravlja že od leta 2004. Raziskava je bila izvedena na vzorcu 1,58 milijona slovenskih uporabnikov interneta in je po standardu organizacije IAB zajemala 15,5 milijarde meritvenih zahtevkov.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iPROM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri iPROM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

iprom logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iPROM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,