Telefoni
05.11.2013 12:44

Deli z drugimi:

Share

Neo900: Dostojen naslednik mobilnika Nokia N900

Ker na trgu še vedno najdemo nekaj privržencev pametnega mobilnega telefona Nokia N900, so se inženirji skupnosti OpenPhoenux odločili, da pripravijo njegovega naslednika. Mobilnik s tržno oznako Neo900 je pričakovano opremljen z zmogljivejšo strojno opremo v primerjavi s predhodnikom.
Na mobilnik Neo900 bo moč namestiti mobilne operacijske sisteme Debian, Firefox OS in Ubuntu.
Na mobilnik Neo900 bo moč namestiti mobilne operacijske sisteme Debian, Firefox OS in Ubuntu.

Podjetje Nokia je konec novembra leta 2009 pričelo s prodajo pametnega mobilnega telefona poslovnega razreda, ki je temeljil na osnovi odprtokodne platforme Maemo 5 in je predstavljal »konkurenco« predvsem mobilnim aparatom podjetji Apple in RIM. Mobilni telefon Nokia N900 se je namreč po zmogljivosti lahko kosal celo s tedanjimi z žepnimi računalniki, saj je za preračunavanje podatkov uporabljal procesor ARM Coretex-A8frekvence 600 MHz. Ker je mobilnik N900 navdušil bolj kot ne le naprednejše uporabnike, ga je podjetje Nokia relativno kmalu umaknilo iz tržišča.

Ker na trgu še vedno najdemo nekaj privržencev pametnega mobilnega telefona Nokia N900, so se inženirji skupnosti OpenPhoenux odločili, da pripravijo njegovega naslednika. Mobilnik s tržno oznako Neo900 je pričakovano opremljen z zmogljivejšo strojno opremo v primerjavi z njegovim predhodnikom, saj obsega gigaherčen procesor Texas Instruments OMAP in gigabajt sistemskega pomnilnika. Novinec se lahko pobaha še z vmesnikom USB, brezžičnima povezavama Wi-Fi in Bluetooth, podporo za mobilna omrežja UMTS, CDMA in LTE ter navigacijskima sistemoma GPS in GLONASS.

Mobilnik Neo900 bo sprva na voljo le v obliki osnovne plošče, ki jo bodo lahko uporabili le lastniki pametnega mobilnika Nokia N900. To dejansko pomeni, da bodo ti uporabniki »obdržali« kamero, tipkovnico, zaslon in ohišje. Mobilnik Neo900 bo najprej na voljo v navezi z odprtokodnim mobilnim operacijskim sistemom Debian, nekoliko kasneje pa bo nanj moč namestiti še mobilna operacijska sistema Firefox OS in Ubuntu.


Prijavi napako v članku