Računalništvo, telefonija
17.04.2019 07:46
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Natisnili prvo srce s človeškim tkivom in žilami

S 3D tiskalniki je mogoče natisniti celo srce s človeškim tkivom in krvnimi žilam.
S 3D tiskalniki je mogoče natisniti celo srce s človeškim tkivom in krvnimi žilam.

Na področju tridimenzionalnega tiska obstaja širok spekter potreb in zanimanja s strani različnih akterjev, zato vse več podjetij in posameznikov orje ledino na tem področju. Največja prednost uporabe tovrstne tehnologije je v tem, da je končen predmet do potankosti prilagojena posamezniku. Poleg tega lahko s 3D tiskalniki izdelamo celo izdelke, ki je drugače ne bi mogli, kot na primer srce s človeškim tkivom in krvnimi žilam.

Prvo srce s človeškim tkivom in krvnimi žilam je uspelo natisniti skupini izraelskih znanstvenikov, ki so pred časom sicer že uspešno natisnili 3D strukturo srca, a ne z uporabo celic ali krvnimi žilami. Znanstveniki seveda računajo predvsem na to, da jim bo v prihodnosti uspelo še dodatno izpopolniti omenjeni proces tridimenzionalnega tiskanja. S tem bi lahko namreč lahko tiskalnik človeške organe, ki bi jih bilo mogoče presaditi v človeka, kar bi posledično pomenilo, da bi zaloga človeških organov postala neomejena.

Pot za dosego omenjenega cilja bo seveda še dolga, saj z obstoječo tehnologijo lahko natisnejo le srce v velikosti češnje, poleg tega se to še ne »obnaša« kot tisto, ki ga najdemo v živih bitjih. Kljub temu so znanstveniki prepričani, da jim bo omenjeni podvig uspel že v prihodnjih nekaj letih.


Prijavi napako v članku