Računalništvo, telefonija
30.05.2019 08:52
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najnevarnejši računalnik prodan za 1,2 milijona evrov

Za okužen računalnik je bil nekdo pripravljen odšteti kar preračunanih 1,2 milijonov evrov .
Za okužen računalnik je bil nekdo pripravljen odšteti kar preračunanih 1,2 milijonov evrov .

Pred kratkim smo poročali o nenavadni potezi podjetja Deep Instinct. V prodajo je namreč ponudilo okužen osebni računalnik Persistence of Chaos, za katerega je zahtevalo vsaj preračunanih 1,1 milijona evrov oziroma 1,2 milijona ameriških dolarjev. Visoko ceno okuženega prenosnega računalnika Samsung so varnostni strokovnjaki upravičili s tem, da so nanj namestili kar šest najbolj zlonamernih škodljivih programskih kod v zgodovini računalništva. Poleg tega je novost nastala v sodelovanju s kitajskim umetnikom Guom O Dongom, glavni cilj pa je bilo oblikovanje nekakšnega kataloga zgodovinskih groženj za uporabnike osebnih računalnikov.

Na omenjenem prenosniku je skupno nameščenih šest različnih vrst škodljivih programskih kod, in sicer ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila in BlackEnergy. Omenjenih šest vrst škodljivih programskih kod je skupno povzročilo več kot preračunanih 85 milijard evrov škode. Z njimi se je namreč okužilo na milijone posameznikov, bank, vladnih organizacij in drugih uporabnikov svetovnega spleta, na udaru pa so bili predvsem uporabniki računalnikov Windows.

Kot kaže, je najnevarnejši računalnik uspel nekoga prepričati v nakup, saj je zanj ponudil kar preračunanih 1,2 milijonov evrov oziroma več kot je bila njegova izklicna cena. Na našo srečo najnevarnejših škodljivih programskih kod na svetu kupec ne bo mogel razširjati po svetu, saj so varnostni strokovnjaki onesposobili tako možnost povezave s svetovnim spletom kot tudi z drugimi napravami v omrežju ali preko vmesnikov USB. Poleg tega bo kupec moral podpisati tudi izjavo, da ne bo širil zlonamernih programskih kod, ki se nahajajo na računalniku.


Prijavi napako v članku