Industrija
Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
28.03.2021 12:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše shrambe v oblaku v 2021

Iščete najboljšo shrambo podatkov v oblaku? Za vas smo pripravili obsežen pregled najboljše ponudbe na trgu, kjer boste zagotovo vsi našli sebi primerno storitev.

S pomočjo portala Tech Radar, ki je analiziral skoraj 50 storitev shranjevanja podatkov v oblaku, vam bomo predstavili različne opcije osebne in poslovne hrambe podatkov, še prej pa nekaj osnov.

Kaj je oblačna shramba?

Najprej mogoče odgovor na vprašanje, kaj je oblak? Po domače povedano, oblak je vir (po navadi pomnilniška shramba) do katerega lahko dostopamo preko spleta na daljavo, brezplačno ali plačljivo. Oblak si lahko predstavljamo kot neko skladišče, ki pa ga ne polnimo s škatlami, temveč s podatki, datotekami, mapami itd.

Oblačna shramba pa je spet nekoliko poenostavljeno varen, virtualni prostor, do katerega po navadi dostopamo preko spletnega brskalnika ali aplikacije (ali mobilne aplikacije). Dejanska lokacija datotek pa je najbolj pogosto nekje v podatkovnih centrih, na serverjih, trdih diskih, ali SSD diskih.

Strokovnjaki portala Tech Radar so sestavili spodnji seznam najboljših storitev shranjevanja podatkov v oblaku: večina jih nudi brezplačno poizkusno dobo, s katero lahko preverimo, ali smo s storitvijo dovolj zadovoljni, da smo zanjo pripravljeni plačati. Pomembno pa je, da se dobro seznanimo s pogoji uporabe.

Ne glede na to, ali želite shranjevati le nekaj datotek, operacijski sistem, ali celotno zbirko fotografij, videov, ali glasbe, imamo nekaj za vas.

1. IDrive je najboljša oblačna shramba

IDrive je ena od oblačnih shramb, ki je na trgu že dolga leta. Še vedno pa ponuja ogromno prostora za shranjevanje, za zelo nizko ceno. 5 TB za $3,48 (preračunanih 2,94 evra) za prvo leto je ponudba, ki ji trenutno ni primerljive. Prav tako nobena druga storitev ne nudi neomejenega števila naprav in zelo širok nabor verzioniranja datotek.

Specifikacije:
 • brezplačno do: 5 GB
 • velikost oblačne shrambe: 5 TB
 • število naprav: neomejeno
Razlogi za nakup:
 • hiter in prostoren
 • enostaven za uporabo
 • varen
Razlogi za izogibanje:
 • ni možnosti dvo-faktorske avtentikacije

IDrive nudi konstantno sinhronizacijo datotek, tudi tistih, ki so na mrežnih diskih. Koristna lastnost je tudi to, da datoteke, ki jih izbrišemo iz računalnika, niso avtomatsko izbrisane iz serverja. Ohrani se kar 30 verzij datotek, prav tako pa za dodatno varnost poskrbijo IT administratorji, ki imajo dostop do IDrive Thin Client aplikacije, ki jim omogoča, da obnovijo, upravljajo nastavitve in še več za povezane naprave preko centralizirane nadzorne plošče. V primeru, da izgubimo vse naše podatke, nam IDrive pošlje fizični trdi disk z vsemi podatki, kar pomeni, da si jih lahko obnovimo.

Obstaja tudi “nadgrajena” verzija, imenovana IDrive Business, ki nudi prioritetno obravnavo, “single sing-on” vpis in neomejeno število uporabnikov ter varnostnih kopij serverjev. Medtem ko IDrive Personal nudi 5 TB do 10 TB na uporabnika, “profesionalna” verzija nudi med 250 GB in 12,5 TB oblačnega prostora za shranjevanje.

Ekskluzivna IDrive 5 TB ponudba – $34,75 za eno leto (v času pisanja članka)

Preračunanih 29,41 evrov za prvih 12 mesecev je zelo poceni ponudba, poleg tega pa je potrebno izpostaviti še to, da verjetno za večino povprečnih uporabnikov 5 TB prostora zadostuje za kar nekaj časa.

2. pCloud ponuja doživljenjsko naročnino

Švicarsko podjetje pCloud je sicer dražje od konkurence, vendar pa enkratno plačilo pomeni, da nam ni potrebno skrbeti za obnovitvene provizije, ki so v določenih primerih lahko zelo visoke. $350 (preračunanih 296 evrov) za 10 let pomeni manj kot $3 (preračunanih 2,5 evra) na mesec.

Specifikacije:
 • brezplačno do: 10 GB
 • velikost oblačne shrambe: 2 TB
 • število naprav: 5
Razlogi za nakup:
 • dostopna cena
 • eleganten, intuitiven uporabniški vmesnik
 • enostaven za uporabo
Razlogi za izogibanje:
 • ni kolaboracijskih orodij

pCloud je ena redkih oblačnih shramb, ki nudi doživljenjsko naročnino, torej dobimo svoj lastni, virtualni oblak. Na voljo je 30-dnevna zgodovina, kar pomeni, da nas izbrisane datoteke počakajo en mesec, dobimo neomejen “upload” promet in pa 500 GB prenosa za Premium paket ter 2 TB prenosa za Premium Plus paket za vsak mesec.

Dotična oblačna shramba je na voljo za vse namizne in mobilne platforme, uporabniki pa se vanjo lahko vpišejo tudi preko spletne strani. Od lanskega avgusta naprej pCloud omogoča, da si uporabniki sami izberejo lokacijo shrambe – EU ali ZDA. Podjetje je sicer registrirano v Švici, ki je znana po strogih varnostnih pravilih, vseeno pa lahko dodatno plačamo $4,99 za pCloud Crypto, s katerim zaklenemo (in odklenemo) vse datoteke z geslom.

Obstaja tudi družinska verzija shrambe, v sklopu katere lahko prostor za shranjevanje delimo z do štirimi člani družine, pCloud Businees pa nudi 1 TB prostora na uporabnika, vključena pa je že tudi pCloud Crypto storitev.

Doživljenjska 2 TB oblačna shramba za $350 (preračunanih 296 evrov)

Takole na prvi pogled izgleda zgornja cena precej visoka, vendar pa ne smemo pozabiti, da gre za enkratno plačilo, ki se na dolgi rok zagotovo izplača. Prav tako nam potem več ni potrebno skrbeti za podaljšanja naročnin itd.

3. OneDrive je najboljša izbira za vse Microsoft Office uporabnike

Naročnina na storitev Microsoft 365 Family stane $99.99 (preračunanih 84,59 evrov) na leto in nudi 6 TB oblačnega prostora za hrambo podatkov, ki jo lahko istočasno koristi do šest uporabnikov. Poleg tega pa z naročnino dobimo še Microsoftove aplikacije Outlook, Word, Excel, Access Publisher, OneNote in PowerPoint, AI kreativna orodja in 60 minut brezplačnih Skype klicev na mesec.

Specifikacije:
 • brezplačno do: 5 GB
 • velikost oblačne shrambe: 6 TB
 • število naprav: 30
Razlogi za nakup:
 • pride s storitvijo Microsoft 365
 • omogoča spletno urejanje datotek brez, da bi jih bilo potrebno prenesti
Razlogi za izogibanje:
 • brez naprednih lastnosti

OneDrive omogoča deljenje map in datotek z ostalimi, četudi ti niso OneDrive uporabniki, prav tako pa lahko urejamo datoteke kar preko spleta, brez prenosa na napravo.

Glede na to, da govorimo o Microsoftu, smo lahko morda malce razočarani nad dejstvom, da je brezplačno na voljo vsega 5 GB prostora za shranjevanje v oblaku, je pa hkrati res, da nadgradnja do 100 GB ne stane veliko.

Če imamo Microsoft 365 naročnino (pred tem Office 365), ali preko službe, izobraževalne ustanove, ali čisto privat, avtomatsko dobimo 1 TB prostora in to brezplačno. Zapomniti pa si velja še to, da je OneDrive oblačna shramba v najbolj osnovnem pomenu besede, saj ne ponuja praktično nobenih naprednih lastnosti.

4. Google Drive, najboljše kar lahko dobijo G Suite uporabniki

Google ponuja naročniško storitev One, “kvazi-lifetime” naročnino, ki pa ni podobna Amazonovi Prime storitvi. Kljub temu, da dobimo neomejen prostor za shranjevanje fotografij, dobimo “samo” 2 TB prostora na Google Drivu. Podobno kot pri OneDrivu lahko en račun uporablja šest uporabnikov. Cena storitve Google One je $99.99 (preračunanih 84,59 evrov) na leto.

Specifikacije:
 • brezplačno do: 15 GB
 • velikost oblačne shrambe: 2 TB
 • število naprav: neomejeno
Razlogi za nakup:
 • precejšnja količina brezplačnega prostora
 • integracija z Android napravami
Razlogi za izogibanje:
 • spletni uporabniški vmesnik ni ravno najboljši

Google Drive je po navadi prva izbira Android uporabnikov, saj je storitev že prednaložena in integrirana v platformo. Ne glede na to pa Google Drive pritegne tudi marsikaterega od ostalih uporabnikov, predvsem zaradi 15 GB brezplačne shrambe.

S kompatibilno mobilno aplikacijo Google Photos lahko shranimo neomejeno števil HD fotografij, Google pa ponuja tudi lastno “pisarniško” okolje G Worskpace. Vsi tisti, ki izberejo plačljivo Google Drive ponudbo, se avtomatsko priključijo v Google One, je pa ta storitev trenutno na voljo samo v določenih regijah.

2 TB paket omogoča glavnemu naročniku, da povabi do 5 dodatnih uporabnikov oblačne shrambe, naročnina pa znaša $99.99 (preračunanih 84,59 evrov) na leto.

Edina večja slaba lastnost Google Driva je spletni vmesnik, ki ni najbolj prijazen do uporabnika. Windows in Mac uporabniki si lahko prenesejo namizno verzijo aplikacije, ki omogoča enostavno “drag-and-drop” uporabo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google microsoft365


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več