Računalništvo, telefonija
21.05.2015 06:10

Deli z drugimi:

Share

Mobilniki z 10 jedrnim procesorjem le še vprašanje časa!

Z 10-jedrnim procesorjem MediaTek bodo tudi poceni mobilne naprave postale izredno zmogljive.
Z 10-jedrnim procesorjem MediaTek bodo tudi poceni mobilne naprave postale izredno zmogljive.

Uporabniki mobilnih naprav, pozor! Na trgu bo kmalu mogoče kupiti pametne mobilne telefone in tablične računalnike, ki bodo zlahka opravili tudi z najtežjimi nalogami, saj je podjetje MediaTek z njegovim novim in nadvse zmogljivim mobilnim procesorjem prepričalo že številne proizvajalce mobilni naprav. Tu gre za mobilni procesor MT6797, ki za preračunavanje podatkov uporablja kar deset 64-bitnih procesorskih jeder, izdelanih z napredno 20-nanometrsko tehnologijo.

Za novi procesor so se ogrela podjetja kot so Sony, LG, HTC, ZTE, Lenovo in Meizu, saj procesor MediaTek ponuja optimalno razmerje med ceno in zmogljivostjo in je kot nalašč za mobilne naprave nižjega in srednjega cenovnega razreda. Mobilni procesor MediaTek MT6797 je dejansko grajen na osnovi dveh 4-jedrnih in enega 2-jedrnega procesorja. Dva 4-jedrna procesorja sta namenjena preračunavanju najzahtevnejših računskih operacij in temeljita na osnovi procesorskih jeder Cortex-A53 frekvence 1,4 gigaherca in Cortex-A57 frekvence 2,0 gigaherca, medtem ko v stanju mirovanja delo prevzameta dve procesorski jedri Cortex-A72 frekvence 2,5 gigaherca. Najzahtevnejšim grafičnim vsebinam pa je kos vgrajena grafična kartica Mali-T880MP4 frekvence 700 megahercev.

Zaradi zgradbe procesorja MediaTek MT6797 so mnogi poznavalci prepričani, da bo ta svoje poslanstvo opravil več kot odlično. Večina mobilnih programov za mobilne naprave izkorišča do dve jedri, večje število jeder pa je koristno predvsem za tiste programe in funkcije, ki tečejo v ozadju.


Prijavi napako v članku