Računalništvo, telefonija
01.09.2020 06:34

Deli z drugimi:

Share

Miniaturni robot, ki deluje na alkohol!

Robotsko žuželko RoBeetle dejansko poganja tekoči metanol.
Robotsko žuželko RoBeetle dejansko poganja tekoči metanol.

Nizka energijska gostota baterij ovira tako razvoj električnih letal kot tudi miniaturnih avtonomnih robotov, saj morajo ti za delovanje imeti precej večjo avtonomijo. Znanstveniki z univerze v Južni Kaliforniji pa so to težavo poskušali rešiti na način, da so piskali drugi vir zagotavljanja dragocene električne energije. To pa je posledično privedlo do nadvse zanimive robotske žuželke, ki so jo poimenovali RoBeetle.

Robotsko žuželko RoBeetle dejansko poganja tekoči metanol, ki zagotavlja dovolj energije, da jo je mogoče »spremeniti« v gibanje. Pri tem mu je v pomoč mehanski aktuator, ki deluje po principu katalitske oksidacije metanola. Platina v aktuatorju spodbuja metanol, da oksidira, s čimer ustvarja molekule vode in ogljikovega dioksida ter toploto. Ko se temperatura dvigne, se žica, ki premika “noge” podaljša. Te so povezane z vzmetmi, zato se pri tem noge premikajo naprej, nato pa nazaj, robota pa posledično potisnejo naprej.

Robot žuželka RoBeetle ni ravno hitra, saj se lahko premika z hitrostjo zgolj 0,76 milimetra na sekundo. Toda nadvse majhen rezervoar metanola mu zagotavlja kar 155 minut “hoje”. Masa robota znaša le 88 miligramov, njegova dolžina je 15 milimetrov. Kljub temu je izkoristek kemično-mehanskega pogona na alkohol precej majhen, saj znaša zgolj 0,48 odstotkov. Kljub temu ustvarjalci tega robota pravijo, da bi po drugi strani potrebovali kar desetkrat težji elektronski tokokrog z baterijami, da bi dosegli enak učinek.

Znanstveniki seveda upajo, da bodo izboljšali učinkovitost in izkoriščanje energije iz metanola ter nadalje izboljšali ekološke mikrorobote. K temu bo seveda veliko pripomogla tudi boljša zasnova. V prihodnje, pa bi podobne sisteme lahko ugledali tudi v večjih vozilih.


Prijavi napako v članku