Računalništvo, telefonija
11.02.2019 18:55
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft naproša, naj ne uporabljamo brskalnika Internet Explorer

Microsoft želi, da čimprej prenehamo z uporabo brskalnika Internet Explorer.
Microsoft želi, da čimprej prenehamo z uporabo brskalnika Internet Explorer.

Da je spletni brskalnik Microsoft Edge v navezi z operacijskim sistemom Windows 10 najbolj varčen z električno energijo, je Microsoft že pred časom dokazal kar z lastnim preizkusom. Ta je vključeval prenosni računalnik Surface Book, storitev pretočnih videoposnetkov Netflix in vodilne spletne brskalnike Mozilla Firefox, Edge in Googlov Chrome. Z uporabo spletnega brskalnika Microsoft Edge v navezi z operacijskim sistemom Windows 10 Creators Update je avtonomija delovanja pri predvajanju videoposnetkov znašala dobrih 12 ur, drugih pa je bila precej manjša. Poleg tega je ta pri delovanju zelo zanesljiv in presenetljivo varen pred spletnimi napadi.

Zgoraj naštete prednosti spletnega brskalnika Edge so dejansko ključni razlog, zakaj podjetje Microsoft želi od nas, da čimprej prenehamo z uporabo njihovega zastarelega spletnega brskalnika Internet Explorer. Na svetu je namreč še vedno veliko uporabnikov osebnih računalnikov, ki uporabljajo zastareli Internet Explorer, kar še posebej drži za poslovne uporabnike, ki z njim dostopajo do zastarele spletne programske opreme. Na zastareli spletni brskalnik trenutno še vedno prisega okoli 10,49 odstotkov uporabnikov namiznih in prenosnih računalnikov, na precej boljši in novejši spletni brskalnik Edge pa komajda 4,30 odstotkov uporabnikov.

Prehod na spletni brskalnik Microsoft Edge morda v tem trenutku še ni privlačen, to pa bi se utegnilo spremeniti že v naslednjih nekaj mesecih. Novi Edge bo namreč temeljil na osnovi pogona Chromium, ki je med drugim uporabljen v brskalnikih Google Chrome, Opera, Vivialdi in drugih. Uporabnikom prihajajočega spletnega brskalnika Microsoft Edge bodo torej na voljo vse tehnologije in orodja, ki so že del najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov, vključno z brskalnikoma Google Chrome in Mozilla Firefox. Microsoft bo zaradi združljivosti s spletnim brskalnikom Internet Explorer moral pri novincu obdržati združljivost, a to naj ne bi vplivalo na nove možnosti novega brskalnika Edge. Novi pogon z novimi možnostmi bo v spletni brskalnik Edge vpeljan postopoma, deležni pa ga bodo le uporabniki sistema Windows 10. Uporabniki bodo seveda lahko uporabljali tudi vse programske razširitve, ki so trenutno združljive s spletnim brskalnikom Google Chrome.


Prijavi napako v članku