Računalništvo, telefonija
15.02.2019 08:29

Deli z drugimi:

Share

ERP je podlaga za poslovno inteligenco

.. Tudi mala in srednja podjetja si lahko pomagajo s poslovno inteligenco pri načrtovanju poslovanja. Temeljni vir podatkov izhaja iz poslovno informacijskega sistema (ERP) ..
ERP je podlaga za poslovno inteligenco
ERP je podlaga za poslovno inteligenco

Vodje potrebujejo informacije, s pomočjo katerih se odločajo na dnevni, mesečni ali letni ravni. Največji izziv, s katerim se soočajo, je zbiranje in urejanje podatkov, ki so praviloma razpršeni po različnih bazah in sistemih. Poleg tega je za pripravo specifičnih poročil podatke treba iskati v različnih službah in nanje dolgo čakati.

Uvedba poslovne inteligence v podjetjih omogoča primerjavo in upravljanje različnih podatkov iz enega mesta. Ključnega pomena pri tem sta pravilna kategorizacija in smiselno strukturiranje vhodnih podatkov.

Kje so informacije za pravočasno in pravo odločitev?

Vse se začne pri zajemu vhodnih podatkov. Pri tem se je smiselno poglobiti v kategorizacijo in sistemizacijo baz podatkov, iz katerih bo črpal sistem poslovne inteligence. Prvi korak k urejanju lahko naredi podjetje s pravilnim evidentiranjem in razvrščanjem prejetih in izdanih naročilnic, dobavnic, pogodb, računov, nalogov in zalog. V drugi fazi podjetje opredeli vrste stroškov in kategorizacijo le-teh. Smiselna je tudi opredelitev stroškovnih mest, določitev mest odgovornosti oziroma strateških poslovnih enot ter opredelitev procesov za spremljanje stroškov in prihodkov. Razvrščanje in urejanje podatkov pa je vedno pogojeno z namenom analize in je odvisno od informacij, ki jih podjetje želi spremljati.

Če sistem ERP ne omogoča kakovostnega zajema in upravljanja podatkov pri njihovem izvoru, analize ne bodo niti pravočasne niti natančne.

Uporabnik poleg finančnih (knjigovodskih) podatkov potrebuje tudi nefinančne podatke, zato je treba zagotoviti združljivost sistemov in povezovanje virov podatkov.

»Naj navedem enostaven primer, ko je stranka želela spremljati uspeh poslovanja zaposlenih. Na podlagi posnetka stanja smo ugotovili, da v podjetju podatkov sploh ne zajemajo ločeno, za vsakega posameznega referenta. Analize, ki bi izhajale iz skupnih podatkov, ne bi bile točne. V podjetju so se zato odločili, da bodo ob zajemu podatke ločili na posamezna stroškovna mesta in tako pridobili točne analitične podatke. Poslovna inteligenca dela s podatki, ki so na razpolago. Če so slabi podatki, so tudi poročila slaba,« je pojasnil Uroš Leban, direktor prodaje in marketinga v podjetju Saop.

Rešitev poslovne inteligence za mala in srednja podjetja. Da ali ne? Smisel vpeljevanja poslovne inteligence je združevanje podatkov za namen pravilnih in pravočasnih odločitev ter poenostavljena priprava analiz. Mala in srednje velika podjetja se morajo hitro prilagajati spremembam na trgu, kjer jim je dobro postavljena poslovna inteligenca lahko v veliko pomoč.

»Prepričan sem, da vpeljava odlične rešitve poslovne inteligence, prilagojene za majhna in srednje velika podjetja, že danes lahko pozitivno vpliva na njihovo poslovanje, v bližnji prihodnosti pa takšna podjetja brez omenjene rešitve preprosto ne bodo več dovolj konkurenčna,« poudarja Uroš Leban. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Seyfor d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Seyfor d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Seyfor d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več