Računalništvo, telefonija
21.12.2017 12:11

Deli z drugimi:

Share

Tudi pri kriptovalutah boste morali plačati davke

Tudi pri kriptovalutah boste morali plačati davke
Tudi pri kriptovalutah boste morali plačati davke

V Sloveniji sledimo svetovnim trendom in nemalo vas je, ki že prejemate plačila v kriptovalutah. Ti lahko izhajajo tako iz rudarjenja kot trgovanja ali prejemanja plačil v kriptovalutah.

Obdavčitev se razlikuje glede na to, kdo plačilo prejme; ali gre za fizično osebo ali za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, ali za pravno osebo. Nujno je treba tudi vedeti, s katerega naslova izhaja dobiček; gre torej za rudarjenje, trgovanje ali prejemanje plačil.

Vsekakor pa velja, da so dobički obdavčeni, višina in način obdavčitve pa sta opredeljena znotraj treh zakonov. Za fizične osebe (in osebe, ki opravljajo dejavnost) velja Zakon o dohodnini (ZDoh-2), medtem ko za obdavčitev pravnih oseb veljata Zakon o dohodku pravnih oseb in Zakon o davku na dodano vrednost.

Zanimivo je tudi to, da je vsak način rokovanja s kriptovalutami obdavčen drugače:

  • Fizična ali pravna oseba, ki rudari ali trguje
  • Fizična oseba ali pravna oseba, ki prejema plačilo v kriptovaluti

Dobro je vedeti, da se pri obdavčevanju vedno upošteva prihodek glede na dan, na katerega je bil izplačan.

Ste razmišljali, da bi opredelili znesek v avtorski ali drugi pogodbi kar v kriptovaluti?

Seveda lahko sklenete pogodbo o sodelovanju, po kateri boste prejeli plačilo storitev v kriptovaluti. Prejemnik (izvajalec) na svoj račun prejme dogovorjeno vrednost, davke pa je treba plačati v evrih. Kot obdavčljiv dohodek fizične osebe se upošteva protivrednost kriptovalute na dan, ko je bil dohodek prejet.

Kaj pa pravi zakon o DDV-ju, ko rudarjenje kriptovalut izvaja pravna oseba?

V primeru rudarjenja gre za opravljanje storitev. Da pa je določena storitev tudi predmet DDV-ja, mora med izvajalcem in prejemnikom storitve obstajati pravno razmerje, v katerem pride do vzajemnega delovanja. Plačilo, ki ga prejme izvajalec storitve, predstavlja vrednost, ki jo prejemnik da v zameno za prejeto storitev. Storitev oz. plačilo je predmet DDV-ja le, če pride do potrošnje oz. porabe storitve.

Pri rudarjenju kriptovalut ni določenih strank, saj nove kriptovalute samodejno ustvari omrežje. Tako med izvajalcem in prejemnikom storitve ne nastane pravno razmerje, prav tako ne pride do vzajemnega delovanja. Če ni jasnega pravnega razmerja in vzajemnega delovanja, dobava ni predmet obdavčitve z DDV-jem.

Ali ste vedeli: Podjetje za prilive kriptovalut z naslova rudarjenja ne izdaja računov, temveč jih evidentira neposredno v zalogah (ki v tem primeru predstavlja denarnico kriptovalute) in prihodkih. Ta transakcija ni predmet DDV-ja, kar pomeni, da se ne poroča v obračunu DDV-ja.

Ali si lahko odbijem DDV ob nakupu programske opreme za potrebe rudarjenja?

Ker rudarjenje ni predmet obdavčitve z DDV-jem, davčni zavezanec nima pravice do odbitka DDV-ja ob nakupu programske in strojne opreme. Poleg tega je storitev rudarjenja opravljena za neznanega naročnika, zato ni mogoče določiti, ali je bila storitev opravljena za naročnike izven EU.

Za še natančnejše informacije glede davčnega vidika kriptovalut pa si preberite Saopov blog.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SAOP d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SAOP d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

SAOP - Računalniški programi za računovodstvo, knjigovodstvo, izdajanje računov, potni nalogi, trgovina, računovodski servis, obrtnik

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SAOP d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več

Biro oprema Žolnir d.o.o.

Kovinarska ulica 10, 3000 Celje, Tel: 03 491 94 00
Ali lahko vaša pisarna funkcionira brez pisarniške opreme? Ste se kdaj vprašali, katere so glavne prednosti sodobne pisarniške opreme na vašem delovnem mestu? Vse odgovore ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več