Programska oprema
26.05.2021 11:41
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Varnost podjetja je v rokah vaših zaposlenih

Smo sredi epidemije kibernetskih napadov in nihče ni več na varnem. Številne grožnje prihajajo izven podjetja, a resničnost je taka, da so največje varnostne luknje prav vaši zaposleni.
Napadalci prežijo na tehnično manj podkovane uporabnike. Zaščitite njih in sebe z rednim izobraževanjem o kibernetskih nevarnostih.
Napadalci prežijo na tehnično manj podkovane uporabnike. Zaščitite njih in sebe z rednim izobraževanjem o kibernetskih nevarnostih.

Podjetja si ne morejo privoščiti, da bi zanemarila dolgoročne prednosti izobraževanja zaposlenih o grožnjah in najboljših praksah za spopadanje s kibernetsko varnostjo. Kako dobro je vaše podjetje opremljeno za boj proti spletnimi nepridipravi? Ste samozavestni, da je vaša varnostna oprema sposobna odbiti vsak napad? Kaj pa vaši zaposleni?

Študije so pokazale, da večina spletnih napadov poteka z izkoriščanjem človeških dejavnikov z zelo domiselnimi in vabljivimi t. i. »phishing« sporočili. O nevarnostih phishing napadov smo že pisali, a dejstvo je, da je skoraj 90 % uspešnih napadov posledica človeške napake, s čimer se krepi potreba po stalnem izobraževanju zaposlenih o kibernetski varnosti. Zlonamerni napadalci in drugi visoko usposobljeni hekerji po navadi želijo pretentati uporabnike, da jim omogočijo dostop do digitalnega vira, še preden sploh poizkusijo z dejanskim napadom na sistem. Ljudje so torej najšibkejši člen v kibernetski obrambi. Zato se tudi napadalci najpogosteje poslužujejo tehnik, s katerimi prežijo na računalniško manj podkovane uporabnike.

izobrazevanje-zaposlenih

Iskanje in izoliranje določene programske opreme, ki omogoča dostop do sistemov, je za napadalce veliko težje kot pa napad na že izoliranega uporabnika, ki povrhu ne zna prepoznati opozorilnih znakov. Medtem ko podjetja sprejemajo vse potrebne ukrepe za izboljšanje obstoječe varnostne infrastrukture, vrzel v znanju zaposlenih ostaja velika varnostna težava. Če podjetje ne more poskrbeti za izobrazbo zaposlenih pred kibernetskimi napadi, kako bodo ti zaposleni pomagali zaščititi podjetje?

Nevarnost se skriva za vsakim vogalom

Napadalci prežijo na tisti delček sekunde, ko zaposlenim pade koncentracija in pozabijo na vse varnostne napotke in pravila. Potrebujejo le eno priložnost. Dovolj je že, da uporabnik obišče eno spletno mesto, klikne eno samo povezavo, odpre eno prilogo ali prenese eno datoteko in vaš sistem bo okužen. Spretni napadalci prežijo na najstarejše človeške lastnosti – pohlep, nujnost, prijaznost in strah, s katerimi spodbudijo uporabnike, da kliknejo na njihovo povezavo.

Prepoznati verodostojno povezavo od okužene je večni izziv, saj se spletne tehnike nenehno spreminjajo. To tudi pomeni, da ne obstaja celovita rešitev, ki bi popolnoma zaščitila vaše sisteme. Ker pa večina napadov poteka preko socialnega inženiringa in so tarče zaposleni, so se pri podjetju ISF Team odločili, da delijo svojo bogate izkušnje na področju informacijske varnosti.

Ste že kdaj prepoznali phishing sporočilo? Kdor uporablja e-pošto, torej skoraj vsak uporabnik, je lahko tarča prevarantov. Najpogostejši scenarij poteka takole:

  1. Odprete e-pošto in nenadoma se v mapi pojavi sporočilo »vaše« banke.
  2. S klikom na povezavo ste preusmerjeni na spletno stran, ki si deli številne podobnosti z verodostojno spletno stranjo.
  3. Dobili boste opozorilo, da je nekaj narobe z vašim računom, ki vas bo pozvalo, da ponovno potrdite uporabniško ime in geslo.
  4. Vaši podatki so v rokah phishing napadalcev.

Ne puščajte odprta vrata napadalcem!

Poslanstvo podjetja ISF Team je preprečiti podobne situacije. Izvajajo izobraževanje zaposlenih in organizirajo kvalitetne delavnice, na katerih predstavijo vse najbolj razširjene vrste spletnih napadov, kot tudi sam prikaz tovrstnega napada v živo.

Dobili boste vpogled v realnost kibernetskega sveta in spoznali, kako malo je potrebno, da naredite napako. Izobraževanje zaposlenih bo vašim delavcem dalo ogromno znanja, kako prepoznati morebiten napad, in tudi samozavest pri ravnanju s spletno pošto.

Zamisel, da bi podjetje lahko izgubilo celoten ugled zaradi neustreznega ali neobstoječega izobraževanja, mora postati stvar preteklosti. Tveganje je enostavno preveliko.

Odločite se za izobraževanje s strokovnjaki podjetja ISF Team na njihovi spletni
strani isf.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ISF TEAM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ISF TEAM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

ISF Team logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ISF TEAM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

Endava

, ,
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več