Triki in nasveti
17.12.2017 16:00

Deli z drugimi:

Share

Kako (p)ostati produktiven

Izboljšajmo svojo produktivnost z nekaj triki
Izboljšajmo svojo produktivnost z nekaj triki

Danes svet vedno nekam drvi, zato je produktivnost pogosto prvo kaj se vprašamo, kako lahko to izboljšamo.

Najslabše kaj lahko naredimo je to, da si naložimo razne aplikacije za “upravljanje” z našim časom, ali delamo v nedogled, saj nam to večkrat bolj škodi kot koristi.

Najprej kar moramo razčistiti je to, da samo če nekaj želimo narediti, še ne pomeni da smo zato produktivni ali da je samo želja po nekem delu, oziroma končanem delu dovolj. Namesto, da sami sebe prepričujemo, naj se trudimo bolj, je boljša metoda. Preprosto moramo začeti. Najtežje je z vsakim delom začeti, saj naši možgani vedno iščejo izgovore, zakaj ne, vse od tega da traja dosti časa in da porabi dosti energije, pa vse do tega da na koncu dneva ne bomo več zmogli ničesar in išče izgovore, da bi opravljali bolj enostavno delo, kot ga počnemo vsak dan, to je prebiranje e-pošte, brskanje po spletu, Facebook, YouTube,… Vendar je to ravno nasprotno. Z dobro mero dela in počitka, smo lahko najbolj produktivni.

Vsi pa imamo ti. Zeigirnigov efekt, kar nam v glavi sporoča, da ko se nekatere stvari lotimo, jo opravimo do konca v celoti. Študije so pokazale, da če določene naloge ne opravimo, občutimo tesnobo, kot da bi nas nekdo prisiljeval, da le končamo že začeto delo.

Torej, kako pa je z časom? Najbolje je, da ne delamo v nedogled, oziroma kolikor zmoremo, bolje je, da si postavimo določeno mejo med delom in počitkom. Študije so tudi v tem primeru pokazale, da glasbeniki, ki igrajo inštrumente, vadijo po 90 minut brez odmora in si potem vzamejo 15-20 minut odmora, imajo na koncu boljše rezultate, kot tisti, ki si razdelijo določeno delo čez celi dan. Tako smo neodvisni od naše volje, kot tudi bolj osredotočeni in disciplinirani, ko pride do določenega dela. Med delom, ne smemo se pustiti motiti in intenzivno opravljati, to kar moramo. Je pa tukaj seveda odvisno, da sami poiščemo to razmerje.

Najbolje je, da si vedno postavimo cilj, oziroma končni rok, do katerega mora biti vse dokončano. Tako si bomo lahko delo razporedili čez dneve in ne bomo vse delali na zadnji dan, ko bomo najmanj produktivni. Naslednji način je tudi, da si naredimo razpredelnico z dvema stolpcema, v katerega v prvega vpisujemo čas od do, v drugega pa kaj smo med tem časom delali, da pridobimo večji pogled nad našim vsakdanom. Tako realistično vidimo svoj vsakdanjik, kot pa da ga ocenimo navidezno, kaj vse smo počeli.

Za na konec pa, nikoli ne delajte več stvari hkrati. Študije so pokazale, da ljudje, ki opravljajo več nalog hkrati so mnogo manj produktivni, kot ljudje, ki se osredotočijo na eno nalogo naenkrat. Pred spanjem si tako pripravimo spisek, vse kaj moramo narediti naslednji dan, kar nam bo bistveno pripomoglo k produktivnosti.


Prijavi napako v članku