Računalništvo, telefonija
11.12.2020 17:17

Deli z drugimi:

Share

Kako izkoristiti globalne standarde GS1 za prodajo na spletu

.. Digitalizacija ima neomejen potencial, vendar le če lahko zaupamo, da so podatki v ozadju verodostojni in točni. In prav kakovostni podatki so bistvo globalnih standardov GS1 ..
Kako izkoristiti globalne standarde GS1 za prodajo na spletu
Kako izkoristiti globalne standarde GS1 za prodajo na spletu

Z močjo standardov blago in informacije učinkovito in zanesljivo krožijo po vsem svetu, in sicer tako za dobrobit gospodarstva kot za izboljšanje vsakodnevnega življenja ljudi. S strokovnim znanjem in izkušnjami v GS1 Slovenija pomagajo pri povezovanju fizičnih in digitalnih svetov v poslovanju.

V GS1 Slovenija in drugih nacionalnih predstavništvih GS1, v času pandemije Covid-19 opažajo povečano zanimanje (tudi manjših) podjetnikov za prodajo svojih izdelkov na spletnih tržnicah. Uporaba globalnih standardov GS1 zagotavlja lažje upravljanje z izdelki v odprtem okolju in na spletu. S pravilno in podrobno označenim proizvodom se povečuje verodostojnost ponudbe spletnih trgovcev oziroma tržnic, saj potrošniki ob nakupu natančno vedo, kaj kupujejo. Številka GTIN kot eden najpomembnejših standardov GS1 za označevanje proizvodov že 40 let igra pomembno vlogo v celotni preskrbovalni verigi, nepogrešljiva je tudi v digitalnem poslovanju, kjer nastopa v vlogi digitalnega dvojčka. Kako torej začeti z uporabo standardov GS1 in kako z njimi opremiti prodajne enote za prodajo na spletnih tržnicah?

VABLJENI V DRUŽBO GS1 SLOVENIJA V PETEK, 18. DECEMBRA, NA #DANGS1SLOVENIJA2020


1. Pridobite in uporabite dodeljeno predpono podjetja GS1

Predpona podjetja je osnova za tvorjenje identifikacijskih številk GS1, s katerimi lahko označite izdelke in njihova pakiranja, lokacije, transportne enote, palete in drugo. Pri GS1 Slovenija ob včlanitvi dodeljujejo predpone podjetja GS1, iz katere lahko tvorite številke GTIN.


2. Identificirajte svoje prodajne enote s številko GTIN

Vsak tip izdelka ali enote, ki jo želite prodajati na spletu, bo moral imeti svojo globalno edinstveno identifikacijsko številko. To je številka GTIN (globalna trgovinska številka izdelka; v angleščini »Global Trade Item Number«), ki označuje vsak tip izdelka ali enote posebej. Številka GTIN je sestavljena iz predpone podjetja GS1, referenčne številke izdelka, ki jo dodeli uporabnik in kontrolne cifre, ki se izračuna po določenem algoritmu. Zahteva jo vedno več spletnih trgovcev. Med njimi sta tudi Amazon in eBay.


3. Uporabite in upravljajte s številkami GTIN

Tvorjenje novih številk GTIN in upravljanje z obstoječimi je enostavno v članskem portalu Moj GS1. Številke GS1 GTIN omogočajo enolično identifikacijo prodajnih enot in so osnova za izdelavo črtne kode EAN, ki je najbolj znan in prepoznaven standard po svetu.


4. Priprava črtne kode

Kadar želimo zagotoviti avtomatski zajem podatkov – torej hitro, zanesljivo ter poceni označevanje in branje podatkov, lahko številko GTIN zapišemo v črtno kodo. Prednosti črtne kode je seveda mogoče izkoristiti le, kadar so kodni simboli izdelani kakovostno in omogočajo nemoteno skeniranje, zato vsem članom priporočajo verifikacijo kodnih simbolov v GS1 Slovenija.


5. Pomoč na mestu

Vse potrebne informacije o GS1 standardih so ves čas dostopne na spletni strani: www.gs1si.org. Dosegljivi so na telefonski številki 01 5898 320 in preko elektronske pošte info@gs1si.org. Vsak mesec pripravijo tudi uvodni webinar o značilnostih globalnih standardov GS1. O identifikaciji in označevanju izdelkov ter zakaj je to pomembno, bodo govorili tudi na 11. Dnevu GS1 Slovenija, 18. decembra 2020. Vabljeni v njihovo družbo. Vse informacije dobite v črtni kodi spodaj.

VABLJENI V DRUŽBO GS1 SLOVENIJA V PETEK, 18. DECEMBRA, NA #DANGS1SLOVENIJA2020


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več