Igre
06.05.2022 06:34

Deli z drugimi:

Share

Intervju s FIFA prvakom Sašem Kavašem

Imeli smo kratek intervju s Sašem Kavašem, prvakom letošnjega, tako kot lanskega Slovenskega državnega prvenstva v videoigri FIFA.

Imeli smo kratek intervju s Sašem Kavašem, FIFA prvakom, tako letošnjega kot tudi lanskega SDP.

Pozdravljen Sašo. Naj ti prvo čestitam ob zmagi na državnem prvenstvu! Se nam lahko predstaviš v nekaj stavkih?

Najprej hvala. Sem Sašo Kavaš in prihajam iz Prlekije, okolice Male Nedelje. Sem nekdanji futsaler, trenutno zaposlen v tujini (Graz). V prostem času si krajšam čas z igranjem videoiger. Predvsem FIFA-e.

Na prvenstvu letos zastopaš ekipo Sneaky Foxes. Kako in kdaj ste začeli sodelovati? Kako na pristop k e-športu vpliva tekmovalno aktivna organizacija?

Tako je, sem član ekipe Sneaky Foxes, sodelovanje se je začelo prejšnje leto. Ekipa naju s soigralcem Leonom Šardijem spodbuja pri turnirjih, tekmovanjih in nastopih. Prav tako redno oglašujejo najine uspehe in skrbijo na prepoznavnosti.

Kdaj si pristopil k resnemu igranju iger? Poleg FIFA-e, igraš še kakšne druge videoigre?

K resnemu igranju sem pristopil kmalu po tem, ko sem si na futsal turnirju poškodoval koleno. Poškodba mi je onemogočilo igranje futsala za vsaj leto, ljubezen do nogometa sem našel v drugih vodah. Zraven FIFA-e si včasih živce pomirjam s Call of Dutyjem, saj zna FIFA biti kar naporna igrica. 😀

Si se kdaj preizkusil tudi v drugi popularni nogometni videoigri eFootball?

Poskusil sem tudi druge nogometne simulacije, vendar nobena ni na nivoju FIFA-e, ki pa je prav tako vsako leto slabša. Upajmo, da bo naslednja FIFA, ki izgublja licenco z mednarodno nogometno organizacijo, vsaj malo boljša od predhodne.

Turnir ste zmagali že prejšnje leto. Kako bi primerjal izvedbo letošnjega turnirja z lanskim? Mogoče še kakšna beseda o glavnih konkurentih?

Res je, že na lanskem prvem turnirju sem prišel do zmage, čeprav po veliki sreči. Mislim, da je bilo letošnje prvenstvo bolj organizirano, kot tisto leto prej. Treba se je zahvaliti vsem, ki so se na takšen ali drugačen način potrudili za izvedbo le tega. Glede konkurentov sem pričakoval derbi s klubskim soigralcem v finalu, ampak skupinski del naju je razvrstil tako, da sva se srečala že v polfinalu. Na roko mi je šlo tudi to, da smo igrali PS4 verzijo, ki sem
jo igral zadnje 4 mesece. Prav to, da smo igrali PS4 verzijo, ni šlo ravno na roko mojim glavnim konkurentom, zaradi tega je marsikdo obupal nad državnim prvenstvom. Poudaril bi še, da mi je žal, ker se turnir ni izvedel v živo v Ljubljani. Ponovno so se namreč pojavile polemike, kdo komu igra. Čeprav smo to na koncu rešili na super način, tako da smo igralci igrali kar skupaj v Chatu.

Kakšne so tvoje želje in ambicije v e-športu?

Nekakšnih ambicij nisem imel nikoli. Igral sem igre samo in zgolj za to, da si kdaj in kdaj skrajšam čas. Na koncu pa se je zgodilo, da sem prešel na tekmovalen nivo. Star sem 29 let in najverjetneje je bilo to tudi moje zadnje tekmovalno leto. Poskušam se vrniti k pravemu nogometu in videli bomo, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Želim pa si, da mladim uspe in da zaslužijo tudi kakšen evro v virtualnem svetu ter da se zaradi videoiger ne kregajo, saj nima smisla.

Kaj bi svetoval nekomu, ki si želi tekmovati na tvojem nivoju?

Kaj bi želel svetovati nekomu, ki želi tekmovati na najvišjem nivoju. Hmm …
Naj gleda čim več najboljših igralcev sveta, tudi sam pobiram njihove ideje, naj trenira, kar se da čim več ter seveda naj bo potrpežljiv. Nič ne pride kar naenkrat, za vse se moramo hudo potruditi. Tudi Leon Šardi, ki je trenutno edini slovenski “streamer”, predstavi ogromno stvari, ki pripomorejo k izboljšanju igre.

Te lahko na tekmovanju pričakujemo tudi naslednje leto?

Kot sem že omenil, ne verjamem, da bom naslednje leto še igral na najvišjem nivoju, lahko pa se zgodi. Refleksi so že malo zapozneli. Hehe. Pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
FIFA 22 EŠZS e-šport

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem E-športna zveza Slovenije (EŠZS)
Za več informacij so vam na voljo pri E-športna zveza Slovenije (EŠZS)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem E-športna zveza Slovenije (EŠZS)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več