Telefoni
24.09.2012 10:11

Deli z drugimi:

Share

Heker “razbil” iPhone 5

Heker "razbil" iPhone 5
Heker "razbil" iPhone 5

Novi iPhone 5, ki je pričel svojo prodajno pot v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Avstraliji, na Japonskem, Hongkongu in Singapurju, je obnorel že na milijone ljudi. Vse zaloge v Applovih prodajalnah so namreč pošle že po nekaj urah. Kot kaže si je novi mobilnik podjetja iz Cupertina privoščil tudi priznani heker Grant Paul (chpwn). Ta je zanj namreč že pripravil tako imenovani »JailBreak«.

Programska oprema »JailBreak« odpravlja nadležno zaščito, ki uporabnikom izdelkov podjetja iz Cupertina preprečuje poganjanje s strani Appla neavtoriziranih aplikacij. Heker Grant Paul (chpwn) je za dosego slednjega izkoristil varnostno ranljivost v novem mobilnem operacijskem sistemu iOS 6. Pametni mobilni telefon iPhone 5 je seveda prva Applova naprava, ki ima privzeto nameščen iOS 6 in za preračunavanje podatkov uporablja zmogljivi procesor A6.

Nadobudni heker je na mobilni operacijski sistem mobilnika iPhone 5 pričakovano namestil še program Cydia. Ta služi kot »vmesnik« za nameščanje s strani Appla neavtoriziranih aplikacij. Programska oprema »JailBreak« za novi iPhone bo na voljo za prenos kmalu (predvidoma v prvi polovici novembra). Za lastnike »starejših« Applovih naprav, ki imajo nameščen novi mobilni operacijski sistem iOS 6, je orodje za obhod zaščitnega mehanizma že na voljo za brezplačen prenos, in sicer na naslovu http://goo.gl/k6ujp.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku