Računalništvo, telefonija
27.04.2019 12:54
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spremljajo tudi tiste uporabnike, ki začasno deaktivirajo račun

Facebook vam sledi tudi v primeru, ko je vaš uporabniški račun ukinjen.
Facebook vam sledi tudi v primeru, ko je vaš uporabniški račun ukinjen.

Ponudniki spletnih storitev zbirajo kar nekaj podatkov o vas. Med njimi z več kot dvema milijardama uporabnikov seveda prevladuje podjetje Facebook, ki pa je žal že večkrat nelegalno zbiralo osebne podatke uporabnikov družbenega omrežja. Najnovejša afera je razkrila, da Facebook uporabnikom sicer omogoča, da ukinejo svoj uporabniški račun, ne pa tudi, da bi bili popolnoma izbrisani. Priljubljeno družbeno omrežje namreč “potrebuje” uporabniške podatke za boljše ciljno oglaševanje, kar pomeni, da so vsi oglasi še vedno prilagojeni navadam brskanja in spletnim iskanjem uporabnika. To dejansko pomeni, da če se uporabnik kasneje odloči za ponovno aktivacijo svojega uporabniškega računa, se dejansko počuti, kot da nikoli sploh ni odšel.

Težava je tudi v tem, da uporabnik z deaktiviranim računom ne more dostopati do svojega lastnega računa, kar posledično pomeni, da ni več seznanjen s tem, kaj družbeno omrežje Facebook dejansko ve o njem. Zaradi tega mora uporabnik, ki ne želi, da bi mu družabno omrežje sledilo na vsakem koraku, trajno in nepreklicno izbrisati svoj uporabniški račun. Ker pa je družbeno omrežje Facebook v takšni ali drugačni obliki prisotno na več kot 300 milijonih spletnih mest, lahko brez večjih težav ali omejitev sledi navadam vseh obiskovalcev in s tem zadovolji zahteve spletnih oglaševalcev.

Pri podjetju Facebook so v izjavi za javnost sporočili, da ukinitev uporabniškega računa uporabniku ne zagotavlja zasebnosti, ampak ga le »izolira« od drugih uporabnikov ter oseb in stikov, ki se nahajajo na njihovem družbenem omrežju. Zasebnost uporabniku zagotovi le trajen in nepreklicen izbris svojega uporabniškega računa, a ta postopek skupno traja 30 dni. V tem času pa podjetje Facebook še vedno sledi uporabniku in njegovim navadam na svetovnem spletu ter mu na osnovi tega ponuja ciljno oglaševanje.


Prijavi napako v članku