Računalništvo, telefonija
21.04.2012 22:38
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Do 800 kilometrov z enim polnjenjem

Cenejši in boljši električni avtomobili bodo žal na voljo šele okoli leta 2030.
Cenejši in boljši električni avtomobili bodo žal na voljo šele okoli leta 2030.

Prihodnost je električna! No, vsaj za avtomobilsko industrijo. Kljub temu električni avtomobili še niso del našega vsakdana. Razmah električnih avtomobilov namreč ovirata le še dva dejavnika: doseg z enim polnjenjem akumulatorjev in maloprodajna cena avtomobila. Podjetje IBM, ki se vse bolj razvija v inkubator revolucionarnih tehnoloških rešitev, želi temu dokončno narediti konec.

Inženirji podjetja IBM naj bi naj bi že v naslednjem letu pripravili superbaterijo oziroma superakumulator, ki naj bi tako pocenil avtomobile kot podaljšal njihov doseg. Novost bo temeljila na osnovi nanostrukture ogljikove katode. Ta privlači in shranjuje kisik, ki nato reagira z litijevimi ioni in elektroni. To ustvari električno napetost. Električni avtomobil naj bi z njo prevozil do 800 kilometrov, kar je precej več od zdajšnjih modelov.

Na superbaterijo podjetja IBM bo žal potrebno še nekoliko počakati. Inženirjem računalniškega giganta je namreč uspelo sestaviti skupaj šele laboratorijski prototip novinca. Prvi delujoči prototip baterije naj bi jim uspelo pripraviti skupaj s podjetjema Asahi Kasei in Central Glass v teku naslednjega leta. Komercialno dostopne baterije pa bodo na voljo šele okoli leta 2030. Do tedaj se bomo morali žal zadovoljiti s precej dražjimi električnimi avtomobili s precej nižjim dosegom ali klasičnimi bencinskimi agregati.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667