Računalništvo, telefonija
30.03.2014 13:28
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dnevi industrijske robotike

Dnevi industrijske robotike
Dnevi industrijske robotike

V ponedeljek 31.marca bodo na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko potekali že osmi Dnevi industrijske robotike in sicer bo program potekal vse do petka 4.aprila.

Letošnji DIR 2014 vsebuje precej novosti, ki so vsebinskega značaja. V tem imajo študentje motiv za organizacijo dogodka, saj vsako študijsko leto pričnejo z zbiranjem zanimivih idej in novih problemov, ki bi jih lahko rešili z uporabo robotov. Sledi razvijanje idej in iskanje kompromisov, kar vodi h končni rešitvi. To pa je tudi bistvo inženirskega dela – iskanje nečesa, kar še nihče pred tem ni naredil ter končna realizacija ideje.

Dogodek je izredno pester, njegova ciljna publika so predvsem študentje in dijaki, vendar pa se za vsakogar najde kaj zanimivega. Ogledati si bo mogoče kar sedem različnih industrijskih robotov, vsi drugačne konfiguracije in različnega proizvajalca. Poleg teh si bo mogoče ogledati še dva zanimiva robota, eden bo mobilni, drugi pa sestavljen iz pnevmatskih mišic. S tega vidika gre res za edinstven dogodek, saj bo na enem mestu zbranih toliko različnih robotov. Zadoščeno bo tudi tehnološkim navdušencem, saj se poleg robotov pri aplikacijah uporablja ostala najnovejša tehnologija.

Dogodek organizirajo izključno študentje. Pod mentorstvom predstojnika Laboratorija za robotiko prof. dr. Marka Muniha žrtvujejo svoj prosti čas in so tako aktivni tudi izven študijskih obveznosti. Zavedajo se, da s tem dobijo dodatne izkušnje, obenem pa vpogled v slovensko industrijsko okolje. To je tudi ena izmed posebnosti dogodka, saj le-tega ne bi bilo brez tesnega sodelovanja s podjetji. Ti študentom posodijo svoje robote, obenem pa jim nudijo pomoč in mentorstvo pri izvajanju nalog. Korist je obojestranska, industrija s tem pridobi bolj izobražen kader, včasih pa lahko kakšno študentsko idejo uporabijo tudi v praksi.

DIR 2014 vsekakor ponuja obilico zanimivega. Že v preteklosti se je izkazalo, da dogodek obiskovalce navduši. Ti se v družbi robotov lahko zabavajo, se naučijo kaj novega o tehniki ali pa se jim zaradi izvirnih idej porodi kakšen nov navdih.


Prijavi napako v članku