Računalništvo, telefonija
09.05.2016 09:01
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Applov iPad Pro bolj priljubljen kot Microsoft Surface Pro

Podjetje Apple polaga velike upe na gigantsko tablico iPad Pro!
Podjetje Apple polaga velike upe na gigantsko tablico iPad Pro!

To pa je novica, ki je marsikdo ni pričakoval. Tablica iPad še vedno velja za najbolj priljubljeno tablica na trgu. Apple si je v prvi četrtini letošnjega leta zagovotil 27,2 odstotni tržni delež in se tako uvrstil na prvo mesto. Vendar pa so pri Microsoftu v zadnjih letih okrepili svojo pozicijo s hibrnidnimi računalniki kot je Surface Pro in ni se zdelo, da bi lahko kateri izmed ostalih konkurentov, med katere spada tudi Apple, na trgu ponudil primerno alternativo. Vendar pa kot kaže je uspelo Applu prav to. Kot poročajo pri podjetju IDC Research, ki opravlja tržne raziskave, naj bi applova nova tablica iPad Pro iz vidika prodaje premagala Microsoft Surface Pro. Natančneje naj bi se Apple v zadnjem četrtletju leta 2015 prodal dva milijona tablic iPad Pro. Pri Microsoftu so v omenjenem obdobju uspeli prodati zgolj 1,6 milijona Microsoft Surface Pro naprav.

Vprašanje, ki se na tem mestu pojavi je seveda zakaj takšno stanje. Nenazadnje je iPad Pro prejel marsikatero kritiko na račun uporabe operacijskega sistema iOS namesto klasičnega sistema, ki je na Mac računalnikih, OS X. S takšno odločitvijo pri Applu v tem trenutku ne morejo nadomestiti prenosnika pri tistih posameznikih, ki uporabljajo računalnik za delo z zahtevnejšimi aplikacijami. Vendar pa kot kaže to ni težava za kupce, ki so se v večjem številu odločili za iPad Pro in se razlogi skrivajo drugje. Na nakupno odločitev vpliva cena in v tem pogledu so pri Applu v prednosti saj je cena najcenejše tablice iPad Pro za približno 200 ameriških dolarjev cenejši kot najcenejši model Microsoft Surface Pro.

Kljub temu pa pri IDC Research ne napovedujejo dobrih časov za prodajo tablic. Po mnenju Jitesha Ubranija, analitika iz podjetja IDC Research, se kljub dobri prodaji iPad Pro tablice stanje na trgu tablic ne bo spremenilo. Leta 2015 se je prodalo za 10 odstotkov manj tablic kot leta 2014 in rezultati za prvo četrtletje letošnjega leta so podobno slabi. Applu je prodaja padla za slabih 19 odstotkov in Samsungu na drugem mestu za 28 odstotkov. Skupna prodaja tablic na trgu je v primerjavi s prvim četrtletjem 2015 padla za 14,1 odstotka.

Rast prodaje ostaja v predhodno opisanem trgu hibridnih prenosnikov oziroma tablic, kot sta iPad Pro in Microsoft Surface Pro. Ta segment je odgovoren za 4,9 prodanih naprav v prvih treh mesecih letošnjega leta in je v strmem vzponu.Prijavi napako v članku