Računalništvo, telefonija
07.01.2019 09:20

Deli z drugimi:

Share

AMD nad Intel še na področju prenosnih računalnikov

Procesorji AMD Ryzen Mobile druge generacije obetajo veliko.
Procesorji AMD Ryzen Mobile druge generacije obetajo veliko.

Procesorji AMD so med uporabniki osebnih računalnikov iz dneva v dan bolj priljubljeni, predvsem na račun naprednih in zmogljivih procesorjev družine Ryzen. Medtem ko je to bolj kot ne doslej držalo le za namizne računalnike, je sedaj postalo resničnost tudi za prenosnike. Podjetje AMD je namreč na začetku letošnjega leta najavilo drugo generacijo mobilnih procesorjev Ryzen Mobile. Tu gre za procesorje, ki so opremljeni z vgrajeno grafično kartico Radeon Vega Graphics in so namenjeni tako osebni računalnikom nižjega cenovnega razreda kot najzmogljivejših prenosnikom za najzahtevnejše uporabnike.

Novi procesorji AMD Ryzen Mobile druge generacije so opremljeni z oznako 3000 in so izdelani s pomočjo 12-nanometrske tehnologije. Novi procesorji so precej zmogljivejši v primerjavi s prvo generacijo, za nameček pa porabijo precej manj električne energije. Model AMD Ryzen 3 3200U z dvema procesorskima jedroma in štirimi procesorskimi nitmi pri delovanju porabi do največ 15 vatov električne moči, najzmogljivejši model AMD Ryzen 7 3750H, ki je opremljen s štirimi procesorskimi jedri in štirimi procesorskimi nitmi, pa pri polni obremenitvi porabi do največ 35 vatov električne moči. To dejansko pomeni manj segrevanja pri delovanju in večjo avtonomijo delovanja prenosnih računalnikov.

Prve prenosne računalnike opremljene z novimi procesorji podjetja AMD bomo na trgu po vsej verjetnosti ugledali že konec prvega četrtletja oziroma v prvi polovici drugega četrtletja. Ti prenosniki naj bi bili precej cenejši od primerljivih prenosnikov s procesorji podjetja Intel, saj bodo procesorji podjetja AMD pričakovano znatno cenejši.


Prijavi napako v članku