Računalništvo, telefonija
20.12.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Elon Musk in SpaceX: z marihuano v vesolje

Še vedno je živ spomin na Elona Muska, kako v prenosu v živo kadi marihuano. Marca prihodnje leto pa nameravajo v kmetijsko naravnanem tehnološkem podjetju Front Range Biosciences poslati tovorno letalo SpaceX na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Tekom odprave želijo preizkusiti vpliv gravitacije in različne vrste vesoljskega sevanja na konopljo (in kavo).
Elon Musk in SpaceX: z marihuano v vesolje
Elon Musk in SpaceX: z marihuano v vesolje

Rastlinske kulture marihuane (vrsta konoplje) in kave bodo v vesolje poslali v posebnem tovornem letu SpaceX “CRS-20”, ki ga načrtujejo na začetku marca, poročajo pri Digital Trends. Čeprav se sliši presenetljivo, na rastline močno vpliva atmosfera z nizko gravitacijsko silo, znanstveniki pa za to še vedno ne poznajo razlogov.

Da bi tkivne kulture uspešno poslali v vesolje, so se v podjetju Front Range Biosciences povezali s tehnološkim zagonskim podjetjem Space Cells in z BioServe, raziskovalnim inštitutom na Univerzi v Koloradu.

“To je eden prvih poskusov, ko kdo raziskuje učinke mikrogravitacije in vesoljskega letenja na kulturo konoplje in kave. Gre za priložnost, da se prepričamo, ali spremembe na rastlinah ostanejo tudi, ko se te vrnejo na Zemljo, in ali lahko spoznanja uporabimo v komercialne namene,” je dejal dr. Jonathan Vaught, soustanovitelj in izvršni direktor Front Range Biosciences.

Kulture bodo ostale v inkubatorju ISS 30 dni, medtem pa jih bodo strokovnjaki BioServe Space Technologies nadzorovali na daljavo iz laboratorija Univerze v Koloradu. Po 30 dneh jih bodo poslali nazaj na Zemljo, da bodo raziskovalci lahko ugotovili, kako so na njihovo DNK vplivale nihajoče gravitacijske ravni in kozmično sevanje. Cilj raziskave je preveriti, kako mikrogravitacija vpliva na rastline in ali lahko izpostavljenost vesoljskega sevanja vpliva na njihovo genetiko.

Komentiranju odmevnega Muskovega kajenja marihuane se ob napovedi raziskave ni mogel izogniti Nasin administrator Jim Bridenstine. Dejal je, da ustanovitelj SpaceX ne bo več kadil v javnosti, dodal pa je še, da je šlo za neprimerno vedenje in da ljudje tega ne bodo več videli. “Govoril sem z Muskom in mu dejal, da ne jaz ne Nasa ne želimo sodelovati z ljudmi, ki se v javnosti vedejo vprašljivo,” je zaključil Bridestine.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več