Računalništvo, telefonija
24.03.2019 08:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 kiber zločinov, za katere niste vedeli, da jih izvajate

10 kiber zločinov, za katere niste vedeli, da jih izvajate
10 kiber zločinov, za katere niste vedeli, da jih izvajate

Danes praktično vsi vsakodnevno uporabljamo internet, brez katerega si življenja sploh ne predstavljamo. Ali ste vedeli, da istočasno na dnevni ravni kršite številna pravila, ki jih štejemo celo pod kiber kriminal? Verjetno ne, kajne? Problem je ravno v tem, da se izvajanja teh “zločinov” sploh ne zavedamo, vseeno pa nas v določenih situacijah lahko spravijo v nemalo težav. Pa si poglejmo, katerih je teh 10 kiber zločinov, za katere niste vedeli, da jih izvajate …

10. Facebook potegavščine

Verjetno smo se že vsi znašli v situaciji, ko se je prijatelj na naši napravi pozabil odjaviti iz svojega računa, mi pa enostavno nismo mogli, da ne bi malce raziskali njegov profil, kajne? V tistem trenutku, ko smo se odločili za to potezo, smo dejansko storili zločin, primerljiv s krajo identitete. Prva pravna tožba takega primera je bila izvedena leta 2014 na Irskem, ko je nek fant na Facebook zid bivše punce objavil status, ona pa ga je potem tožila za 2.000 evrov.

9. Neznani prenosi

Večina primerov, ki smo jih dali na ta seznam, je vsaj do določene mere zavestnih, medtem ko ta ni tak. Že preprosto zaprtje “pop-up” oglasa lahko sproži neke prenose v ozadju, ki jih uporabnik ne vidi ali pa se na tak način odprejo vrata neki zlonamerni programski opremi, ki prav tako drugače ne bi prišla na napravo uporabnika. Mnogi bi morda mislili, da je takšen primer na sodišču zelo lahko braniti, vendar priznani odvetnik John J. Zarych trdi, da temu ni čisto tako. V zakonih nikjer ne piše, da mora uporabnik zavestno vedeti za dotične prenose.

8 Digitalna kraja

Časi, ko smo masovno kopirali CD-je so sicer že mimo, vendar moramo opozoriti na to, da je kakršnokoli kopiranje strogo prepovedano. Včasih je sicer veljalo, da je šlo za zločin samo v primeru, ko je posameznik od tega nekaj zaslužil, danes pa so se pravila spremenila. Glede na to, da so kazni resnično visoke, je morda bolje razmisliti o tem, da bi vseeno raje kupili original.

7. Lažna imena

Statistika kaže, da nas večina uporabnikov interneta vsaj enkrat uporabi lažno ime na neki platformi. Ameriški zakon “The Computer Fraud And Abuse Act” govori o tem, da uporabnik s tem, ko vstopi v neko spletno stran z lažnim imenom, krši pravila. Recimo: nekoč je zaposleni naredil lažni profil svojega šefa, ki je potem to ugotovil. Samo predstavljamo si lahko, kakšna je bila reakcija šefa.

6. “Piggy-backing”

Danes imamo ogromno krajev ali lokacij, ki imajo svoje “Wi-Fi” mreže. Kaj narediti v primeru, če do brezžičnega omržja na ta način ne moremo? Najti bližnjo restavracijo ali kavarno in se preprosto priklopiti na njihovo omrežje. Zakonodaja ima na tej točki postavljena pravila, ki pa niso najbolj idealna za vse, ki to počnejo. Na sodiščih v Ameriki je bilo obravnavanih kar nekaj primerov, kjer so ljudje tožili druge, ker so ti uporabljali “Wi-Fi” omrežja restavracij, kavarn …

5. “Terms & conditions”

Spet se nas bo večina strinjala, da ko vstopimo na kakšno novo spletno stran ali se prijavimo v neko platformo, nas vedno čaka vprašanje, ali sprejmemo “Terms & conditions”, nihče pa tega v resnici ne prebere. Kar se lahko zgodi v najslabšem primeru je, da pride do kršitve teh zapisanih pogojev, kar pa se upošteva kot enakopravni zločin ostalim na seznamu.

4. “Netflix and chill”

Vsi tisti, ki uporabljate Netflix, verjetno poznate obvestilo: “Whoops, something went wrong … Your Netflix account is in use on too many devices …”. Verjeli ali ne, deljenje gesla za Netflix je v ZDA označeno kot kriminal oz. zločin. Stephen Reinhardt je razložil, da je temu res tako, kar je povedal tudi medijem. Ti so novico objavili in morda je ravno to način, kako se znebiti vseh tistih, ki visijo na vašem računu brezplačno.

3. Visoko tveganje

Gledano globalno je industrija igralništva težka več kot 35 milijard ameriških dolarjev. V ZDA je zakonodaja na področju iger na srečo izjemno stroga, razen, če živimo v kateri od štirih zveznih držav, kjer je zadeva legalna. V ostalih državah velja igranje iger na srečo za kršitev zakonov, med to pa pod določenimi pogoji spadajo tudi različne “fantasy lige” itd.

2. Kriminalne vezi

Ko govorimo o internetnu, še vedno poteka razprava o tem, kdo bi moral biti odgovoren za vsebino, ki se vsakodnevno objavlja na spletnih straneh. “USA Patriot Act” je stvari nekoliko zakompliciral, kajti dotika se vsakega strokovnega mnenja, ki ga državljan ZDA da stranki, ki je na tak ali drugačen način povezana s teroristi. Tako je recimo leta 2003 študent Sami Omar Al-Hussayen bil obtožen terorizma, saj je deloval kot strokovnjak za spletne strani določenih islamističnih gibanj. Na koncu se je izkazalo, da Sami ni kriv terorizma, kljub temu pa je bil deportiran nazaj v Savdsko Arabijo.

1. Avtorske pravice

Ko nek glasbenik na YouTube objavi novo skladbo, se nam, uporabnikom zdi, da je to naredil brezplačno, in da mi lahko kar tako poslušamo in nalagamo to glasbo. Seveda pa ni tako enostavno. Mogoče bi kdo od nas imel to skladbo doma in jo s katerim od brezplačnih pretvornikov spremeni v klasično mp3 obliko. Kršenje avtorskih pravic je najmočnejši dejavnik, ko govorimo o svetu filma in glasbe. Predpisana kazen za tovrstne prekrške je lahko tudi 10 let zapora. Ali se splača tvegati za en film ali skladbo? Verjetno ne, kajne?


Prijavi napako v članku