Računalništvo, telefonija
09.03.2019 15:00

Deli z drugimi:

Share

Zaupate vsemu, kar je na YouTubu?

Če je vaš odgovor ja, bi bilo pametno, da znova premislite in pogledate spodnji video, ki govori prav o tem, kako lahko je dandanes s pomočjo umetne inteligence (AI) manipulirati in ustvariti lažni video.
Umetna inteligenca se z vsakim dnem bolj približuje človeškemu razumevanju
Umetna inteligenca se z vsakim dnem bolj približuje človeškemu razumevanju

Umetna inteligenca ni samo v virtualnih asistentih, kot so na primer Siri, Google ali Amazonova Alexa, ampak je že prisotna skoraj vsepovsod, vsaj v ozadju delovanja. Glavna prednost umetne inteligence oziroma t.i. AI je ta, da mora programer zanjo spisati kodo, nato pa se sama uči glede na vnose uporabnika. Prav tako se umetna inteligenca uporablja že na letališčih za zaznavanje morebitnih teroristov in nezaželenih potnikov, ki morda prenašajo ilegalne substance. Najbolj sporno pa je dejstvo, da se lahko ta tehnologija uporablja tudi za zavajanje in manipuliranje.

Umetna inteligenca namreč ni samo statičen program, ampak je program, ki se v ozadju vedno uči. Do sedaj smo bili lahko priča slikam, ki jih je ustvaril takšen program, kot tudi glasbi in videoposnetkom.

Kje so torej meje? Dejstvo je, da bo umetna inteligenca vedno pristona in se bo skozi čas razvijala in postala vedno bolj uporabna. Vendar dokler ne bodo postavljene nekakšne meje, ji popolnoma ne bomo morali zaupati in jo zamenjati za človeško delovno silo.

Če pogledamo s širše perspektive je stopnja umetne inteligence sedaj enaka otroku, vendar hitro napreduje in se izpopolnjuje.


Prijavi napako v članku