Telefoni
22.02.2015 13:41

Deli z drugimi:

Share

Zaradi škodljive kode mobilnik deluje tudi, ko je ugasnjen!

Brezskrbni dnevi za uporabnike mobilnih naprav Android so že zdavnaj mimo!
Brezskrbni dnevi za uporabnike mobilnih naprav Android so že zdavnaj mimo!

Proizvajalec varnostne programske opreme AVG je na pametnih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih Android odkril novo zlonamerno programsko kodo, ki bo lastnikom zagotovo povzročila številne preglavice. Zlonamerna koda namreč uporabniku pri izklopu mobilne naprave Android prikaže animacijo zaustavitve sistema, v resnici pa je zgolj v stanju pripravljenosti. To nepridipravi seveda lahko izkoristijo za številna zlonamerna dejanja, uporabnik pa to ponavadi odkrije šele, ko prejme račun s strani ponudnika storitev mobilne telefonije.

Nepridipravi lahko preko zlonamerne kode PowerOffHijack vzpostavljajo telefonske klice, aktivirajo vgrajeni digitalni fotoaparat, prenesejo imenik, pošiljajo elektronsko pošto in še mnogo več. Z novo zlonamerno kodo naj bi bilo trenutno okuženih že več kot 10 tisoč pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android širom sveta, največ pa jih je na Kitajskem. Novost naj bi trenutno lahko okužila »le« mobilne naprave Android, ki nimajo nameščenega najnovejšega mobilnega operacijskega sistema 5.0 Lollipop oziroma 98,4 odstotke naprav Android.

Ker pametnim mobilnim telefonom in tabličnim računalnikom Android grozi še bogata paleta drugih škodljivih programskih kod vam priporočamo, da ne uporabljate upravljavskih oziroma root pravic in da si na nanje namestite enega od mnogih brezplačnih protivirusnih programov, kot so na primer AVG Antivirus Security, avast! Mobile Security, Antivirus Free ali Norton Security antivirus. Za še večjo varnost na naprave Android nameščajte zgolj programe iz spletnega portala Google Play in to le tiste, ki jih nujno potrebujete za opravljanje vsakodnevnih opravil. Poleg tega vedno preverite pravice, ki jih mobilni program zahteva ob namestitvi.


Prijavi napako v članku