Računalništvo, telefonija
07.04.2010 11:06
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakon »treh opozoril« kmalu tudi v Sloveniji?

Protipiratske organizacije s preganjanjem piratov pljuvajo v lastno skledo!
Protipiratske organizacije s preganjanjem piratov pljuvajo v lastno skledo!

Francija

je v lanskem poletju postala prva evropska država, ki se je nad pirate spravila s posebnim protipiratskim zakonom, ki med drugim uživa veliko podporo tudi s strani francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Ponudniki dostopa do svetovnega spleta so morali na podlagi določil zakona oblikovati sistem, preko katerega lahko nadzirajo svoje naročnike in v primeru, da naletijo na piratstvo, morajo nemudoma ukrepati. Med ukrepi pa najdemo tudi onemogočenje dostopa do svetovnega spleta (tudi do enega leta).

Nekaj podobnega se utegne zgoditi tudi slovenskim piratom, v kolikor bodo naši, vsaj sodeč bo besedah predsednika stranke SNS Zmaga Jelinčiča, skorumpirani politiki ratificirali mednarodni sporazum Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Ta sporazum namreč predvideva, da bi uporabnikom, ki na internetu kršijo avtorske pravice, odklopili internetno povezavo. Sporni sporazum, ki naj bi bil celo protiustaven, saj naj bi kršil človekovo pravico do zasebnosti, pa seveda podpira slovenski SAZAS, ki pirate enači celo z najhujšimi kriminalci.

Pred vohuni se na srečo lahko takoj zaščitite s pomočjo programa PeerBlock. Gre za brezplačno programsko opremo, ki v svoji podatkovni zbirki hrani več kot milijardo nezaželenih spletnih naslovov IP. Kolikor se bo na vaš računalnik poskušala povezati protipiratska organizacija ali druga organizacija, ki je na seznamu nepovabljenih gostov, bo program zahtevek samodejno zavrnil. Program PeerBlock je na voljo za brezplačen prenos na strani http://www.peerblock.com/.

Še boje pa bo, da čim prej opustite plačljivo programsko opremo in preidete na odprtokodne rešitve ter z nekaj prostovoljnega dela pripomorete k razvoju vse bolj priljubljenih programskih rešitev. Priljubljeno glasbo pa se splača kupiti v tujini, saj je za licenčne glasbene datoteke potrebno odšteti občutno manj denarja kot pri nas. S temi dejanji bomo dali protipiratskim in programskim lobijem jasno vedeti, da nam je svoboda do interneta bolj pomembna od njihove plačljive in pogosto precenjene programske opreme.


Prijavi napako v članku