Strojna oprema
08.03.2021 09:06

Deli z drugimi:

Share

Začasne tetovaže OLED za boljše življenje!

Začasne tetovaže OLED bi lahko uporabili na številnih področjih!
Začasne tetovaže OLED bi lahko uporabili na številnih področjih!

Raziskovalci londonske univerze (University College London) so nas tokrat prijetno presenetili s pripravo nadvse zanimivega obliža OLED. Dejansko gre tu za podoben princip kot pri otroških tetovažah. Tetovaže OLED se nanesejo na poseben papir, ki se nato nalepi na mokro kožo. Poleg tega jih je enostavno odtraniti, pri tem pa ne puščajo sledi.

Nove oblike tetovaže bo seveda povsem primerna za modno industrijo, saj se lahko osvetlijo in s tem ponudijo zanimive vzorce. Poleg tega bi lahko tovrstne začasne tetovaže prišle v poštev športnikom. Preko njih bi bilo namreč lahko mogoče spremljati različne dejavnike, kot je na primer izpostavljenost škodljivim sončnim žarkom ali pa prekomernim obremenitvam pri treningih, kar bodo znali ceniti mnogi.

Poleg tega bi lahko začasne tetovaže OLED uporabljali za nadziranje svežine živil in drugih pokvarljivih izdelkov. Na srečo je izdelavo tovrstnih tetovaž nadvse poceni. Pri tem se uporablja tako imenovana tehnika »spin coating«, kar pomeni, da v debelino ne meri več kot 2,3 mikrometra. Trenutno je še novost še vedno v poskusni fazi, a strokovnjaki so prepričani, da bi lahko novost postala uporabna še pred koncem leta.


Prijavi napako v članku