Računalništvo, telefonija
20.11.2011 16:20

Deli z drugimi:

Share

Wikipedia z zajetno podporo Sergeya Brina

Dobrodelna organizacija Brin Wojcicki, ki sta jo ustanovila Sergey Brin in njegova žena Anne Wojcicki je darovala kar pol milijona dolarjev za pomoč spletnemu portalu Wikipedia.
Dobrodelna organizacija Brin Wojcicki, ki sta jo ustanovila Sergey Brin in njegova žena Anne Wojcicki je darovala kar pol milijona dolarjev za pomoč spletnemu portalu Wikipedia.

Dobrodelna organizacija Brin Wojcicki, ki sta jo ustanovila Sergey Brin in njegova žena Anne Wojcicki je darovala kar pol milijona dolarjev za pomoč spletnemu portalu Wikipedia. “Ta podpora je izjemno pomembna za nadaljnje delo naše organizacija in upamo, da bo le-ta pomemben signal za naše letno zbiranje sredstev,” je dejala izvršna direktorica Wikimedije Sue Gardner.

Wikipedia je namreč ravno ta teden začela že svojo osmo tradicionalno zbiranje sredstev za projekt, ki se financira izključno iz donacij in raznih subvencij. Wikipedia in ostale strani organizacije Wikimedia mesečno naštejejo tudi do 477 milijonov unikatnih obiskovalcev, vse strani skupaj pa tvorijo peto največjo mrežo spletnih strani na internetu. Wikipedia je na voljo v več kot 280 jezikih in ima več kot 20 milijonov člankov, katere pišejo prostovoljci iz celotnega sveta, teh pa naj bi bilo kar za okoli 100.000. Vendar pa je infrastruktura celotne organizacije relativno majhna, saj ima v primerjavi z Googlom, ki ima okoli milijon strežnikom in Yahoojem z 13.000 zaposlenimi, Wikimedia skromnih 679 strežnikov in samo 95 zaposlenih.

Wikipedin snovalec Jimmy Wales je s pomočjo svojih zaposlenih izbral drugačen model trajnostnega razvoja, ob katerem Wikipedia nima prihodkov iz oglaševanja, ker oglasov preprosto ni. “Wikipedia je pač nekaj posebnega,” je dejal Walesa. “Je kot neke vrste javni park, tempelj uma. To je kraj, kjer lahko vsi razmišljajo, se učijo in izmenjujejo svoje znanje z ostalimi, “je še dodal Wales.


Prijavi napako v članku