Računalništvo, telefonija
23.07.2020 10:50

Deli z drugimi:

Share

Velika osvežitev slovenskega trga prenosnikov!

Velika osvežitev slovenskega trga prenosnikov!
Velika osvežitev slovenskega trga prenosnikov!

Poleg po pametnih telefonih je Huawei znan tudi po kakovostno izdelanih in zmogljivih tankih prenosnikih MateBook X Pro, ki jih do nedavno ni bilo mogoče kupiti v slovenskih trgovinah, kljub temu da se zlahka ob bok postavijo vsem prenosnikom višjega cenovnega razreda.

S težo 1,33 kilograma na račun enovitega kovinskega ohišja prenosnik ni na lažji strani, z drugimi besedami, najdete tudi modele s težo okoli kilograma, vendar zato trpi »trdnost« ohišja, kar se še posebej pozna na zaslonski polovici ohišja. MateBook X Pro pa je tozadevno monoliten. Ohišje se ne zvija po nobeni osi, nič ne škriplje, ko se lotite tozadevnih prijemov, pa tudi hrbtišče za zaslonom ne daje občutka, kot se bo zdaj-zdaj prelomilo. Edino, kar nas malo skrbi, je občutljivost kovinske površine na praske, sploh če jo podrsate po materialu višje na trdotni lestvici. Ampak na praske so občutljivi čisto vsi prenosniki, zato je nošenje v zaščitni torbici, če želite, da bo tudi po letu dni enako lep kot na dan nakupa, prej obveznost kot priporočljivo.

Vesoljno siva mu pristaja

V primerjavi s predhodnikom večjih »oblikovnih« sprememb ni. Globalno je prenosnik na voljo v treh barvah, mistično srebni, smaragdno zeleni in vesoljno sivi, ki bo kot edina na voljo tudi na slovenskem trgu. Je najbolj nevtralna in brezčasna in hkrati poudarja njegovo poslovno naravnanost. Sicer pa je poleg kakovosti izdelave opazen tudi poudarek na podobnostih, ki so še posebej vidne v stiku med spodnjim in zgornjim delom ohišja, ko je prenosnik zaprt. Kakovostno izdelan je tudi tečaj, ki pa mu lahko zamerimo, da ne dovoli odpiranje naprave za 180 ali celo 360 stopinj. Deluje pa trdoživo in je ravno prav tog, da je odpiranje na mizi položenega prenosnika mogoče tudi z eno roko.

MateBook X Pro sodi v kategorijo tankih prenosnikov, čemur je prilagojeno marsikaj. Že priključkov ni na pretek. Na desnem boku sta dva USB tipa C s podporo za DisplayPort in kombinirani 3,5 mm priključek za mikrofon in slušalke, medtem ko je na levi strani eni običajni priključek USB. Prenosnik polnite preko priključka USB, na napajalniku pa so še dodatni priključki (HDMI, VGA), kar se nam zdi odlična rešitev, morda bi dodali le še režo za pomnilniške kartice. To boste verjetno še najbolj pogrešali. Sicer pa je napajalnik kljub temu le malce večji od napajalnika za pametne telefone, omogoča hitro polnjenje baterije in ga je veliko lažje imeti pri sebi kot velike običajne napajalnike prenosnikov tekmecev.

Gledala vas bo v nos?

Pred dvema letoma je Huawei presenetil z izborom zaslonskega razmerja in ozkih robov. Ker zaradi tega ni bilo prostora za kamero na zgornjem robu, jo je preselil pod »tipko«, ki so jo vrinili v funkcijski niz, med tipki F6 in F7. Tovrstno razmišljanje izven okvirjev pa ima tako slabosti kot prednosti. Med zadnje sodi varovanje zasebnosti, saj je kamera ločljivosti 720p preklopljena, ko je ne potrebujete, med slabosti pa odsotnost infrardeče kamere za Microsoftov biometrični sistem Hello in pa da boste med spletnim klepetanjem eni redkih s perspektivo od spodaj. Ni neuporabna, le neobičajna glede na tradicionalno postavitev kamere nad zaslon. Edini biometrični način identifikacije uporabnika je zato v tipko za vklop vgrajeno tipalo prstnega odtisa. Iz nekega razloga takšna postavitev ni na ravni zanesljivosti tipal kakovostnih pametnih telefonov, vendar to še ne pomeni, da je slabo. Če odtisa ne prebere v prvo, mu uspe v drugem poskusu.

Tipkovnica je osvetljena, pri čemer lahko osvetlitev prilagodite na eno od treh možnih ravni. Zasede velik del površine, zato so tipke velike, kar koristi ergonomiji rabe. Hod tipk je plitek, voljnost na pritisk pa srednje močna. Tudi to je nekaj, kar je narejeno glede na povprečne potrebe, zato bo všeč večini. Želeli bi sicer malce globlji hod, ker preprečuje neželene pritiske. Povratni občutek ob pritisku je prav dober, zvok pa ne pretirano moteč. Nihče se ne bo pritožil zaradi glasnega tipkanja, velikost tipk, hod in voljnost na pritiske pa se nam zdi primerna, saj tudi pri hitrem tipkanju ne nastaja preveč napak.

Sledilna ploščica je velika in postavljena na središče, zato je levo in desno ravno dovolj površine, kjer slonijo dlani med tipkanjem. Če ne bi bilo tako, potem bi po nesreči lahko z dlanjo pritisnili na ploščico, česar si običajno ne želite. Ker odlično prepoznava prstne kretnje, kot tipka pa dobro deluje ne glede kraja pritiska, zato večina dodatne miške ne bo pogrešala. Tudi če se vsa ta leta še niste spoprijateljili s sledilno ploščico, delo ne bo trpelo, kot pri nekaterih prenosnikih z manjšo in manj odzivno.

Slika in zvok (skoraj), kot se šika

Odlika prenosnika MateBook X Pro je 35,3-centimetrski (13,9-palčni) zaslon občutljiv na dotike razmerja 3:2 in ločljivosti 3000 x 2000 svetlobnih pik. V primerjavi z zasloni razmerja 16:9 (ali celo 16:10) je primernejše za pisarniške aplikacije, res pa je tudi, da so zato črni robovi med ogledom filmov izrazitejši, pa tudi prikaz dveh oken enega poleg drugega zaradi ožjega zaslona je malo utesnjen. Drugače pa je eden boljših zaslonov v sodobnih prenosnikih. Zaslonska tehnologija IPS ne nudi le dobrih vidnih kotov, temveč tudi stoodstotno pokritost barvnega razpona sRGB. Ker je zaslon občutljiv na dotik, je v celoti zavarovan s steklom, kar doda nekaj k prefinjenemu celostnemu videzu. S svetilnostjo 450 nit je tudi dovolj svetel za uporabo na prostem, kjer pa ga boste vseeno obračali in iskali najboljši položaj. Pri najvišji svetilnosti se namreč na zaslonu pojavijo odboji (refleksije okolice), kar slabo vpliva na čitljivost. Nekaj, s čimer se bo moral Huawei pozabavati in v naslednjih modelih kajpada tudi odpraviti.

Dobra je tudi kakovost zvočnikov, po en je na vsaki strani tipkovnice, zvok pa oddajata navzgor proti uporabniku. Čeprav se ne ponašata z najnovejšimi zvočnimi tehnologijami, pa sta dovolj glasna za večino primerov rabe, kakovost reprodukcije pa je nekaj v povprečju razreda. Sicer pa je pri prenosniku (kot tudi v primeru pametnih telefonov) vse pomembnejša glasnost kot kakovost, zato boste uživali v filmu ali epizodi televizijske serije, tudi če v prostoru ne bo popolne tišine. Sicer pa je prenosnik poleg vmesnika Wi-Fi 6 opremljen tudi z Bluetoothom, tako da lahko po potrebi priključite boljše brezžične zvočnike.

Najmanj solidne zmogljivosti in odlična baterija

Intelov procesor desete generacije i7 (10510U, 4 jedra, 8 procesorskih niti), 16 GB pomnilnika, 1 TB prostora na disku in grafična kartica Nvidia GeForce MX250 so garant solidnim predstavam pri večini nalog, ki jih lahko pred prenosnik postavite, z izjemo zahtevnih iger in obdelav videa v razločljivosti 4K. Za nič od tega pa ni bil narejen oziroma se temu namenjeni prenosniki drugih kategorij. Toplotna obremenitev procesorja pri frekvenci delovanja 1,8 GHz je 15 vatov, vendar pade na 10 W pri frekvenci 800 MHz, s katero deluje, ko je prenosnik v stanju pripravljenosti ali opravlja lažja opravila. Zato se pretirano ne greje in večino časa deluje tiho, saj ventilator zažene le v primerih težjih opravil, ki pa so pri normalni uporabi bolj izjema kot pravilo. Upoštevajoč njegov namen in ciljno skupino uporabnikov. Temu primerna je tudi grafična kartica, ki je zmogljivejša od vgrajene Intelove, a se uvršča v spodnji zmogljivosti razred.

Posebna zgodba je vgrajena baterija, saj so njene zmogljivosti za to kategorijo naprav presodnega pomena. Težko je sicer natančno določiti porabo, saj je ta preveč odvisna od načina uporabe, vendar bo baterija s kapaciteto 56 Wh zadoščala za najmanj 8 ur pisarniških opravil ali brskanje po spletu. Ko pa se izprazni, jo napajalnik z močjo 65 W tudi relativno hitro napolnil.

Povezava s telefoni Huaweia

Na prenosniku MateBook X Pro poleg operacijskega sistema Windows 10 Pro ni nepotrebnih oziroma neželenih programov. Edini program, ki ga boste na njem našli, je PC Manager, Huaweiev program za upravljanje z računalnikom, ki skrbi za gonilnike na preprost in prijazen način. Potrebujete pa ga tudi za povezavo prenosnika s pametnimi telefoni, ki podpirajo tehnologijo Huawei Share. Povezava pa je silno preprosta. Telefon približate nalepki z oznako za to tehnologijo, saj je tam antena NFC-ja, nato pa dovolite povezavo. Že v naslednjem trenutku boste na zaslonu prenosnika videli zaslon telefona in možnosti upravljanja. Izredno močno orodje tudi za prenos datotek in arhiviranje podatkov, ki pa deluje le v povezavo z novimi Huaweivemi in telefoni Honor.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku