Računalništvo, telefonija
20.06.2016 08:30
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vas zanima kako bo naše življenje zgledalo leta 2045?

Vas zanima kako bo naše življenje zgledalo leta 2045?
Vas zanima kako bo naše življenje zgledalo leta 2045?

Ian Pearson, futurolog, ki ga krasi 85% natančnost napovedi, je za portal “Tech Insider” sestavil poročilo o tem kako naj bi izgledala prihodnost oz. kako bo izgledalo življenje širom sveta leta 2045. V sodelovanju z gradbenim podjetjem Hewden je Pearson predstavil predvsem potenciale arhitekture in gradbeništva.

  1. Zgradbe bo “poganjala” umetna inteligenca – Človek in zgradba bosta lahko komunicirala, temperatura prostorov bo regulirana s človeško “prošnjo” zgradbe ipd.
  2. Nebeško visoke zgradbe bodo delovale kot mesta v malem – Stavbe bodo razdeljene na segmente, kjer bodo živeli ljudje višjih statusov in segmente za ljudi nižjih statusov. V zgradbah bodo ločena delovna okolja, bivalna okolja, okolja za preživljanje prostega časa itd.
  3. Okna bodo zamenjali VR zasloni – Se še spomnite filma “Back in future 2”? Pearson napoveduje, da se bližamo času ko bomo lahko sami izbrali kaj bomo “gledali skozi okno”.
  4. Posebno pršilo, ki bo sposobno absorbirati sončno energijo – Vse je odvisno od razvoja nanotehnologije, vendar je trenutna popularnost “zelenih virov” energije in resno ukvarjanje z istoimenskimi problematikami korak v pravo smer.
  5. Personalizacija ogrevanja in osvetlitve prostorov – Toplota in svetloba bi naj sledili človeku in vseskozi prilagajali svojo jakost glede na preference posameznika.
  6. Implementacija robotskih oblek v delovni proces – Zametke ideje je že možno videti (Panasonicova robotska obleka) pri delavcih, ki s pomočjo oblek nosijo in dvigujejo težke objekte.
  7. Nevarna dela bodo opravljali roboti – Dela, ki vključujejo možnost eksplozije, lomljenja ipd. bodo opravljali roboti, ki bodo tako delali ob človeku.
  8. 3D tiskanje in robotska gradnja – Poročilo omenja idejo, da naj bi razvoj novih materialov in betona v kombinaciji s 3D tiskanjem in roboti prispeval k hitri gradnji, kar bi revoluvionarno spremenilo gradbeno industrijo.

Prijavi napako v članku