Digitalizacija
17.03.2021 11:31
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ste zaščitili vaš informacijski sistem?

Dokazano je, da premalo časa namenimo varnosti naših računalniških sistemov, ki so vsako leto bolj izpostavljeni kibernetskim napadom. Zakaj? Ker so podatki v kakršnikoli obliki izredno dragoceni v pravih rokah.
Spletni nepridipravi pridno izkoriščajo varnostne pomanjkljivosti pametnih naprav.
Spletni nepridipravi pridno izkoriščajo varnostne pomanjkljivosti pametnih naprav.

Spletni kriminal je eno izmed najhitreje rastočih tveganj v informacijskem svetu, zaradi katerega podjetja in posamezniki letno utrpijo več milijardne škode. Zakaj kljub visoki številki ne ukrepamo? Potrebno je poudariti, da se v varnost IT infrastruktur letno vloži več kot 123 milijard dolarjev – številka ob kateri nam zastane dih. Vsake 39 sekund se zabeleži kibernetski napad, do leta 2022 pa napovedujejo, da se bo število napadov še podvojilo. Kako preprečiti tovrstne napade?

Človekov obrambni mehanizem avtomatično opozarja na nevarnosti in hkrati sproži tudi primerne reakcije. Enako stopnjo avtomatizacije poizkušajo informacijska podjetja vnesti v IT okolje, kar pa vseeno ni dovolj. Kibernetski napadalci so izredno priročni in svoje metode hitro prilagodijo vsakršni obrambi, zato je potrebno preventivno testiranje sistemov za morebitne varnostne luknje. Za tovrstno testiranje pa potrebujete izkušene strokovnjake, s katerimi razpolagajo pri podjetju ISF Team.

Računalniški sistemi so polni lukenj, tudi po zaslugi človeške napake

Kljub mnogim prednosti interneta, je dejstvo, da dokler bomo ostali povezani, bomo vedno v nevarnosti. To pa nas ne sme ohromiti, ampak spodbuditi k razvijanju novih varnostnih in preventivnih rešitev. Zagotovo poznate pregovor »obramba je najboljši napad«, ki velja tudi za kibernetsko varnost. Dobro obrambo lahko ustvarimo le pod pogojem, da se seznanimo z nevarnostmi. Najbolj pogoste vrste napadov so ribarjenje (phishing) in kraja identitete, izsiljevalski virusi (ransomware), distribuirani ohromitveni napad (DDoS) ter izraba varnostnih lukenj in napak.

Zlonamerne kode se lahko skrivajo v vsaki povezavi in sliki.
Zlonamerne kode se lahko skrivajo v vsaki povezavi in sliki.

Ribarjenje ali phishing je najbolj pogosta internetna prevara, predvsem zaradi navidezne kredibilnosti. Kako ji to uspe? Za uspešnost tovrstnih napadov je kriv socialni inženiring, ki napadalcu pridobi dovolj informacij o določeni osebi ali organizaciji, da zahteve ali prošnje izgledajo dovolj kredibilne. Nedvomno ste že kdaj odprli pošto, ki je na prvi pogled izgledala verodostojna. Napadalci uporabijo vse trike, ki jih poznajo in svoja sporočila opremijo z osebnimi podatki ter logotipi podjetij. Nekoč smo prevaro lahko prepoznali po obliki pisanja in klavrni slovnici, danes pa so napadalci to luknjo zakrpali. Napad je mogoč tudi preko telefona ali SMS-a, kjer prosijo za vaše podatke ali pa vam posredujejo povezavo, preko katere okužijo vaše sisteme.

Kako se zaščititi?

Osnovna oprema vsakega računalniškega sistema so požarni zidovi, VPN omrežja, antivirusni programi, poverilnice in gesla, varnostne kopije podatkov in tudi primerna izobrazba uporabnikov. Za napredno zaščito pa potrebujete podjetje ISF Team, ki se je specializiralo za zaščito računalniških sistemov. Strokovnjaki ISF Team vam s pomočjo rednega testiranja in simuliranja napadov svetujejo pri krpanju varnostnih lukenj. Ločijo dve vrsti varnostnih testiranj, zunanje, kjer se preveri ranljivosti omrežja na napade preko spleta ter notranje preglede, kjer simulirajo napad zaposlenega ali uporabnika z lažno poverilnico.

Opozarjajo tudi na človeške napake pri programiranju izvorne kode, pri čemer nevede ustvarimo  prehode skozi zadnja vrata (backdoor) za napadalce. V pomoč priskočijo varnostni strokovnjaki, ki iz izkušenj vedo, v katerih skritih kotičkih se skrivajo najpogostejše napake. Pregledajo milijone vrstic kode in sestavijo varnostno poročilo o odkritih in popravljenih napakah.

Kot zaščito pred zgoraj omenjeno metodo napada ribarjenje, podjetje ISF Team priporoča redna testiranja sistemov s simulacijo napada s socialnim inženiringom. Napadalec skuša prelisičiti uporabnika in od njega pridobiti zaupne podatke ali kar dostop do sistema. Pri podjetju ISF Team uporabljajo tudi t. i. pentest oziroma penetracijski test, ki jim omogoča oceniti varnost informacijskega sistema. Tako testiranje analizira, katera področja so varna in katera izpostavljena napadom.

Z opisanimi metodami poskrbite za preventivno zaščito vaših podatkov, ki vam v primeru neizogibnega napada prihranijo veliko časa in stroškov. Že en sam kibernetski napad zadostuje, da podjetje preneha s poslovanjem. Podjetje ISF Team poskrbi za varnostno zaščito vaših računalniških sistemov, hkrati pa vas in vaše zaposlene izobražujejo o nevarnostih spletnega kriminala. Več o njihovih storitvah si lahko ogledate na njihovi spletni strani isf.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ISF TEAM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ISF TEAM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

ISF Team logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ISF TEAM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več