Računalništvo, telefonija
30.03.2019 13:10
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V Sloveniji investicije v digitalno oglaševanje v letošnjem letu višje za 25 odstotkov

V letu 2019 bodo oglaševalci v Sloveniji investicije v digitalno oglaševanje povečali za 25 odstotkov, v povprečju pa bodo tej obliki komuniciranja namenili 290.000 evrov, kaže raziskava, ki sta jo iPROM in Valicon izvedla med 214 slovenskimi odločevalci na področju oglaševanja in trženja.
V Sloveniji investicije v digitalno oglaševanje v letošnjem letu višje za 25 odstotkov
V Sloveniji investicije v digitalno oglaševanje v letošnjem letu višje za 25 odstotkov

Kar 68 odstotkov odločevalcev, sodelujočih v raziskavi, je dejalo, da bodo v letošnjem letu v primerjavi z lanskim letom svoj proračun za digitalno oglaševanje povečali, 29 odstotkov pa jih je odgovorilo, da bo ostal približno enak kot lani.


»V Sloveniji so podjetja in organizacije v digitalno oglaševanje po podatkih mednarodne raziskave AdEx, ki poteka pod okriljem združenja IAB, že leta 2017 vložili 47,2 milijona evrov. Upam si trditi, da bo v 2019 obseg investicij v digitalno oglaševanje občutno presegel 60 milijonov evrov. Digital tudi na domačem trgu postaja ena od vodilnih oblik oglaševanja, to pa je vzpodbudno dejstvo za vse akterje v panogi,« komentira Simon Cetin, partner v iPROMu.


Učinkovitost najpomembnejši dejavnik za uporabo digitalnega oglaševanja

Med razlogi za uporabo digitalnega oglaševanja prednjači njegova učinkovitost, ki je pomembna za 64 odstotkov vprašanih, kažejo rezultati iPROMove in Valiconove raziskave. Drugi pomembni dejavniki so možnost evalvacije oglaševalske akcije (52 %), boljša možnost interakcije (45 %) in transparentnost (44 %). Kot pomembnejše razloge so odločevalci navedli še napredno ciljanje (43 %) in podatke o vedenjskih vzorcih uporabnikov (40 %).

»Oglaševalci se pri svojih aktivnostih zelo radi poslužujejo družbenih medijev in e-poštnega marketinga. Pomemben razlog zagotovo izhaja iz nedavne preteklosti, kjer so bili ti deležni solidnih ali celo izredno dobrih rezultatov. Na drugi strani pa se ti dve obliki oglaševanja v veliki meri izvajata interno, brez sodelovanja zunanjih izvajalcev. To daje oglaševalcem navidezni občutek nižanja stroškov in zadrževanja kompetenc znotraj podjetja. Vendar kompleksnost narašča in digital bo zahteval zelo močno in številčno interno ekipo ali pa vedno več zunanjega najemanja storitev. Za slednjega ocenjujem, da je dolgoročno boljši pristop,« pravi Matjaž Robinšak, partner v Valiconu.


V digitalnem oglaševalskem kolaču največ sredstev za prikazno oglaševanje

Na vprašanje odločevalcem, kateri obliki digitalnega oglaševanja bodo v letu 2019 namenili največ sredstev, z 29 odstotki vodi prikazno oglaševanje, na drugem mestu je s 24 odstotki iskalni marketing, sledi mu e-poštni marketing s 16 odstotki. V video oglaševanje bo največ sredstev vložilo 11 odstotkov vprašanih, 12 odstotkov vprašanih pa bo največ sredstev namenilo oglaševanju v družbenih medijih. Med vsemi, ki bodo v letošnjem letu vlagali v digitalno oglaševanje, jih bo največ, kar 82 odstotkov, v svoje aktivnosti vključevalo oglaševanje v družbenih medijih, 77 odstotkov jih bo uporabljajo iskalni marketing, prikazno oglaševanje pa 73 odstotkov vprašanih oglaševalcev.

Več si preberite v sporočilo za javnost.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iPROM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri iPROM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

iprom logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iPROM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OTEL d.o.o.

Klavčičeva ulica 12, 1241 Kamnik, Tel: 041 505 323

MOJVIDEO d.o.o.

Prežihova ulica 17, 8250 Brežice, Tel: 040 903 424
Mojvideo.com, prvi slovenski video portal Le kdo ne pozna portala Mojvideo.com? Gre za prvi, največji in najbolj obiskan spletni video portal v Sloveniji, ki je prvotno namenjen ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

PROWEB SOLUTIONS, Sebastijan Jakomini s.p.

Potrčeva cesta 50, 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655