Računalništvo, telefonija
05.09.2020 08:53
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Upravljavec spletne strani Alphabay za 11 let v zapor

Upravljavec spletne strani Alphabay prejel 11 let zapora
Upravljavec spletne strani Alphabay prejel 11 let zapora

Leta 2017 je možem v modrem uspel velik podvig, saj jim je uspelo zaseči eno izmed največjih tržišč “temnega spleta”, Alphabay. Tu je namreč dolgo časa potekala ilegalna preprodaja orožja in drog. V boju proti obsežni kriminalni mreži temnega spleta pa so se združile policijske sile Združenih držav Amerike in Evrope, vključno z ameriškim zveznim preiskovalnim uradom FBI in ameriško agencijo za boj proti drogam DEA.

Na spletnem portalu Alphabay je delovalo na tisoče preprodajalcev ilegalnih drog. Na njem je Europol namreč odkril kar 250.000 prodajnih ponudb, stran je imela 200.000 članov in kar 40.000 preprodajalcev. Količina denarja, ki se je pretakala po tej strani, pa sega v višave. Ilegalne spletna stran je delovala na omrežju Tor, ki uporabnikom omogoča, da anonimno brskajo po spletu. Večina opravljenih transakcij je potekala s plačilom v digitalnih valutah.

Kupci so na portalu AlphaBay dobili predvsem opoide, kot sta heroin in fentanil. Po končani preiskavi so določeni rezultati pokazali, da so bile droge, prodane preko te spletne stani, krive za smrt več Američanov. Ena od žrtev je bil stara zgolj 18 let, za njo je bila usodna prevelika doza sintetičnega opoida, ki ga je kupila preko portala AlphaBay. Zato ne preseneča, zakaj je upravljavca te spletne strani nedavno doletela nadvse visoka kazen.

Moderator portala AlphaBay, 26-letni Bryan Connor Herrell, je bil namreč obsojen na kar enajst let zapora. Možakar je sicer krivdo priznal že takoj po prijetju, saj so med preiskavo našli nešifriran prenosni računalnik z informacijami o vseh sodelavcih portala AlphaBay. Priznanje je bilo ključnega pomena za zmanjšanje kazni, saj je možakarju sicer grozila kar 20-letna zaporna kazen.


Prijavi napako v članku