Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
28.11.2022 13:45
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Negativni SEO: Zakaj vam škoduje ter kako se ga rešiti

Pogosto se zgodi, da Google na vašo spletno stran preneha pošiljati obiskovalce iz iskalnih rezultatov, ali pa količino obiskovalcev z Googla precej omeji. Povsem verjetno, da vas je prizadel negativni SEO. Če ste še včeraj imeli na svoji spletni strani 500 ali 800 unikatnih obiskovalcev, je ta številka lahko že danes manjša od 50, ali celo manjša od 10. Posledično pade tudi prodaja in vaš dobiček.
Padec spletnega prometa, kot je vidno v Google Analytics. Vir: Moz.com
Padec spletnega prometa, kot je vidno v Google Analytics. Vir: Moz.com

Zakaj se to zgodi? Lahko, da ste za optimizacijo spletne strani (SEO) najeli napačno agencijo, ki na napačen način izvaja pridobivanje povezav. Lahko pa vam konkurenca na spletno stran usmeri milijone nekakovostnih povezav. To so lahko povratne povezave, ki prihajajo iz toksičnih spletnih mest.

Google še vedno kot enega ključnih parametrov za uvrstitev spletne strani uporablja število povezav na spletno stran, oz. natančneje, število različnih domen, s katerih povezava pelje na vašo spletno stran.


Vendar POZOR! Niso vse povezave pridobljene na enak način in še zdaleč niso vse povezave vredne enako. Določene povezave vam lahko pogosto naredijo več škode kot koristi. Te povezave pogosto naredijo namenski programi za gradnjo povezav, ki so se pred 10 leti uporabljali kot imenitna iznajdba, danes pa lahko prizadanejo vašo spletno investicijo ter uničijo njen potenical. Posledica je, da te v Googlovem indeksu ni več (“Pure SPAM”) ali pa te iz indeksa Google odstrani delno.


Tovrstna posledica se lahko zgodi na več načinov:

 1. Lahko je na delu Googlov algoritem (t. i. »Penguin« algoritem), ki avtomatsko glede na povezave prilagodi uvrstitev spletne strani na iskalnih rezultatih.
 2. Lahko pa ste žrtev ročnega ukrepa, kjer je oseba, zaposlena v Googlovi ekipi za spletni SPAM ocenila portfelj povezav na vašo stran kot izključno nekakovostne povezave ter vašemu spletnemu mestu odredila ročno dodano kazen, katere posledica so slabe uvrstitve v Googlu.
 3. »Pure SPAM« penalty: Ta vas lahko doleti, kadar je vsebina slaba, še slabše in nekakovostne pa so povezave, ki kažejo na vsebino. Lahko pa se zgodi, kot se je zgodilo v našem primeru (https://www.spletni-slovar.com/), da Google spletno stran spozna kot “Pure SPAM”, čeprav to ni. Po argumentaciji, da gre za spletni slovar in torej za iskalnik, kot je na primer Googlov, nas je Google v nekaj dneh spet postavil na prvo mesto v organskih zadetkih.
 4. Delna kazen (samo za en del URL-jev): Kazen, ki vaše spletno mesto doleti samo za en del podstrani, drug del pa se še vedno uvršča dovolj visoko
 5. »Umetno pridobljene povezave« – Ko je ogromno povezav zgrajenih z isto vsebino in isto frazo za »sidrno besedilo« povezave. To so npr. Press Releasi, ki so bili še nekaj let nazaj zelo priljubljen način pridobivanja povezav, zato se je tudi zlorabljal in posledično izgubil na ugledu.
 6. »Thin content« penalty: Kadar vaša spletna stran ne vsebuje skoraj nič unikatne vsebine oz. je vsebine zelo zelo malo, vas lahko doleti tovrstna kazen.
Slika 1: Padec spletnega prometa, kot je vidno v Google Analytics. Vir: Moz.com

Kakršenkoli je razlog za Googlovo kaznovanje vaše spletne strani, je mogoče vedno situacijo obrniti sebi v prid ter prečistiti ugled vašega spletnega mesta. Najprej je potrebno narediti temeljito revizijo spletnih povezav, ki kažejo na vaše spletno mesto. Idealno je to narediti z več različnimi orodji, ki najdejo dotične povezave v svetovnem spletu. Več različnih seznamov povezav tako združimo v enega, ter počistimo podvojene vnose. Tako dobimo en ogromen seznam spletnih povezav, kjer se nahaja povezava na naše spletno mesto. Ta seznam analiziramo in ovrednotimo povezave z različnimi orodji, tako da dobimo metrike vseh spletnih strani na seznamu. Te metrike se v SEO uporabljajo za določitev kakovosti spletne strani.

To so npr.: Domain Authority, Page Authority, Domain Rating, URL Rating, Trust Flow, Citation Flow, itd. Povezave se ovrednotijo tudi preko drugih parametrov, kot so: število vhodnih povezav na neko spletno stran s seznama, število izhodnih povezav, uporaba sidrnega besedila (besedila povezave), lastnost ali je povezava t. i. »NoFollow« ali ne, IP naslovi, kjer se nahajajo spletne strani – ali gostujejo veliko deindeksiranih spletnih mest, itd.

Pa si poglejmo podrobneje nekaj metrik in njihov pomen:

 • Domain Authority & Page Authority: To sta metriki ustvarjeni s strani podjetja Moz, ki določata, kolikšno avtoriteto ima domena in posamezna podstran na tej domeni. V preračunu upoštevajo vse povezave, ki kažejo na domeno ter včasih še kakšne druge SEO lastnosti domene.
 • Domain Rating in URL Rating: Metriki, ki sta ustvarjeni v podjetju Ahrefs, ter na podoben način ko prvi dve matriki, določata moč uvrščanja v rezultate iskanja (angl. »SERPs«) za domeno in posamezen URL na tej domeni.
 • Trust Flow in Citation Flow: Ti dve matriki so ustvarili v podjetju Majestic, ter sta določeni glede na število povezav, ki kažejo na domeno ter moč povezav (Trust Flow) in avtoriteto strani, ki kažejo na določeno domeno.
 • Ali so strani, kjer se nahajajo povezave indeksirane: Če Google ne indeksira strani, kjer se povezave nahajajo, potem povezave nimajo nikakršne vrednosti. Če pa Google penalizira (in odstrani iz indeksa) spletno mesto, kjer se nahajajo povezave, potem je nevarnost, da penalizira tudi naše spletno mesto, na katerega povezave pripeljejo ob kliku.
 • Ali je na veliko straneh ista vsebina z istim »sidrnim« besedilom: Če z mnogo strani zgradimo povezave z isto vsebino ter istim besedilom povezave, nas lahko Google penalizira zaradi nenaravnega profila povezav. Povezave morajo torej biti raznolike, z raznoliko vsebino ter različnim besedilom na povezavi.

Določanje kakovosti povezav je, kot vidite precej velika znanost, ter včasih tudi umetnost, zato je pomembno, da to delo prepustimo izkušenim strokovnjakom za optimizacijo spletnih strani.

Ko imamo popoln seznam škodljivih (t. i. »toksičnih«) povezav ter kakovostnih povezav, je čas za pripravo strategije in reševanja našega problema. Pogosto je dobro najprej poskusiti kontaktirati lastnika spletne strani ali njegovega ponudnika gostovanja, ter narediti vse kar je v naši moči, da bi se spletna povezava iz škodljive strani zbrisala in ob ponovnem indeksiranju s strani iskalnika povezava ne bi več obstajala. Vendar je utopično pričakovati, da bomo tako uspeli izbrisati vse slabe povezave, včasih je težko doseči že izbris četrtine slabih povezav.

Zato ima Google na voljo orodje za skrbnike spletnih strani, kjer lahko zaprosimo za neupoštevanje nekega dela svojih povezav (t. i. »Google Disavowal tool«). To orodje se nahaja v spletni konzoli za skrbnike spletnih strani (t. i. »Google Search Console«). Vse domene, s katerih nam ni uspelo doseči izbrisa povezave, dodamo na seznam domen, ki je namenjen za nalaganje v Googlovo spletno konzolo. Če Google ustreže naši želji po neupoštevanju določenih domen v profilu povezav na naše spletno mesto, lahko slej ko prej pridemo na zeleno vejo in si opomoremo od negativnega SEO.

Slika 2: Ko si naše spletno mesto opomore od negativnega SEO, spet dobimo pošteno količino novih obiskovalcev – kot je razvidno iz Google Analytics. Vir: Moz.com

Če imate veliko srečo, se z omenjenimi kaznimi s strani Googla ne boste rabili ukvarjati, saj vas ne bodo doletele. Vendar vedno obstaja neka verjetnost, da se prav vam zgodi napad z nekakovostnimi povezavami ali pa površno delo vaše SEO agencije povzroči škodo, o kateri govorimo v tem članku. Najkakovostnejše povezave so tiste, ki so zgrajene ročno iz prispevka na spletnem portalu z novicami ali kakovostnem blogu.


Vsekakor tudi ko ste žrtev negativnega SEO, k sreči še ni nič izgubljeno, saj vam Dominatus ekipa lahko priskoči na pomoč ter za vas izvede temeljito čiščenje škodljivih povezav. Tako bo vaše dragoceno spletno mesto slej ko prej doživelo nove vrhove med iskalnimi rezultati.Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
SEO optimizacija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več