Računalništvo, telefonija
06.04.2016 12:46
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Toyota in Microsoft za pametne avtomobile prihodnosti

Visoka tehnologija se seli v avtomobile Toyota.
Visoka tehnologija se seli v avtomobile Toyota.

Računalniška tehnologija v zadnjih letih vse bolj prodira tudi na področje avtomobilske industrije. Avtomobili namreč že dolgo niso več samo kup železja na štirih kolesih, ampak se tako v njihovi notranjosti kot zunanjosti nahajajo številne napredne tehnologije, ki vožnjo z avtomobilom delajo vse bolj udobno in varno. Zaradi tega ne preseneča najava podjetij Toyota in Microsoft o sodelovanju pri pripravi pametnih avtomobilov.

Za ta namen je bilo ustanovljeno podjetje Toyota Connected s sedežem v ameriški zvezni državi Teksas, njegovi zaposleni pa bodo razvijali tehnologije, ki bodo namenjene zbiranju in obdelavi obsežne količine podatkov, ki jih bodo pridobile tako iz vozil kot cestne infrastrukture. Microsoftov oblak Azure pa bo seveda služil kot sredstvo za shranjevanje podatkov in za njihovo dostopnost kjerkoli na svetu.

Nova generacija vozil Toyota naj bi se učila iz navad uporabnika, obveščala o dogodkih na poti vozila in merila vzorce vožnje. Poleg tega naj bi še znala popeljati do prostega parkirnega mesta in omogočila odklepanje in odpiranje vrat na osnovi razpoznave uporabnikovega obraza namesto uporabe ključa. Trenutno žal še ni podatkov o tem, kdaj bodo visokotehnološka vozila Toyota nared za končne uporabnike in koliko bo treba zanje odšteti.


Prijavi napako v članku