Računalništvo, telefonija
06.03.2019 12:15
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tesla nepričakovano zapira fizične trgovine

Fizične trgovine podjetja Tesla Motors bo kmalu mogoče najti le še v zelo naseljenih območjih.
Fizične trgovine podjetja Tesla Motors bo kmalu mogoče najti le še v zelo naseljenih območjih.

Nedavno smo poročali o nameri podjetja Xiaomi, da namerava do konca letošnjega leta v Evropi kar potrojiti število lastnih fizičnih trgovin Mi Store (http://bit.ly/2NJlVtC). V okviru teh trgovin bo mogoče pred nakupom preizkusiti vse njihove izdelke, poleg tega bodo kupci uživali tudi druge prednosti nakupa izdelkov iz uradnih trgovin, kot sta na primer uveljavljanje garancije in servisna podpora. Pri podjetju Tesla Motors pa so se odločili za povsem drugačno strategijo poslovanja, saj so sprejeli odločitev, da bodo zaprli večino svojih fizičnih prodajnih lokacij po svetu.

Odločitev podjetja Tesla Motors je bolj kot ne povezana z racionalizacijo poslovanja, saj podjetje potrebuje čim več razpoložljivega kapitala za osnovno dejavnost – proizvodnjo električnih avtomobilov. Tesla ima trenutno 378 lokacij, namenjenih prodaji in servisiranju njihovih električnih avtomobilov, to možnost pa izkoristi zelo majhno število kupcev. Zaradi tega bo podjetje zaprlo številne fizične trgovine z izjemo tistih, ki se nahajajo v zelo naseljenih območjih, njihov glavni namen pa bo bolj kot ne zgolj promocija nakupa električnih avtomobilov.

Ker bodo fizične trgovine podjetja Tesla Motors kmalu zaprte, bomo lahko njihove električne avtomobile naročili le preko svetovnega spleta. Zato ne preseneča, da podjetje s tem “prijemom” cilja predvsem na mlajšo generacijo, ki tako ali tako vse kupuje s pomočjo spletnega brskalnika. Ker pa je bila večina naročil za avtomobile Tesla doslej oddana preko spleta, poznavalci verjamejo, da bo podjetje od zaprtja fizičnih trgovin lahko v praksi dejansko imelo več koristi kakor škode.


Prijavi napako v članku