Računalništvo, telefonija
09.05.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Termalne kamere so tiste kamere, ki vidijo več

.. Tako kot navadna kamera sliko ustvari z uporabo vidne svetlobe, termalna kamera sliko tvori s pomočjo infrardečega sevanja. Tako lahko prikaže toplotno sliko objekta, ki ga s prostim očesom ne bi mogli videti ..
Termalne kamere so tiste kamere, ki vidijo več
Termalne kamere so tiste kamere, ki vidijo več

V osnovi termovizijske kamere delimo na tiste, ki so namenjene varovanju in nadzoru, tiste, ki so namenjene opazovanju in tiste za merjenje temperature. Lahko jih uporabljamo za to, da vidimo tisto, česar s prostim očesom zaradi slabih svetlobnih ali vremenskih pogojev ne moremo, ali za preventivo pred na primer požari, saj jih toplotna kamera lahko zazna v zgodnji fazi.

Načini uporabe

Podjetje HIKVISION kot največji proizvajalec nadzornih sistemov proizvaja tudi termovizijske kamere. Se morda sprašujete, zakaj jih dejansko uporabljamo v praksi? Eden izmed primerov so državne meje, kjer lahko policija tudi v popolni temi ali na primer v megli zazna prebežnike. S termalno kamero prav tako osebo zlahka vidimo, če se skriva v grmu in podobno.

Termalne kamere lahko uporabljamo tudi za varovanje in nadzor objektov ter večjih površin v temi ali slabih vremenskih pogojih. Tako zlahka ponoči zaznamo nepooblaščene osebe, ki se gibljejo pred objektom ali v njem. Ne gre samo za to, da osebo lahko opazujemo. Termalne kamere z inteligentnimi funkcijami imajo tudi možnost, da zaznajo, če nekdo prečka navidezno črto (recimo, da se je določenemu objektu približal na manj kot 20 metrov) in sprožijo alarm.

Termalne kamere se lahko uporabljajo tudi za preventivno varovanje pred požarom na smetiščih ali konec koncev v gozdu. Če na določenem območju temperatura naraste čez določeno mejo, se sproži alarm, ki na to opozori in prepreči katastrofo, ki bi se lahko zgodila, če bi prišlo do večjega požara.

Za kaj vse so še uporabne termalne kamere? V popolni temi ali megli lahko v večjih lukah uslužbenci s pomočjo kamer v nemogočih pogojih opazujejo ladje. Prav tako lahko pri reševanju v gorah s pomočjo termalnih kamer najdejo izgubljene osebe ali ponesrečence.

Za boljšo sliko kar dve kameri

Danes pa pri podjetju HIKVISION težko govorimo le o termalnih kamerah, saj gre vse v to smer, da sta v ohišju združeni dve kameri: že omenjena termalna in navadna video kamera. Lahko uporabljamo vsako posebej, najpomembnejša prednost pa je, da lahko sliki združita. Tako tudi v nemogočih pogojih dobimo neverjetno jasno sliko dogajanja, ki ga s prostim očesom niti slučajno ne moremo videti, samo s termalno kamero pa slika ne bo tako kakovostna.

Osnova vseh termalnih kamer je zelo podobna, ločijo pa se po tem, da so ene za manjše, druge za večje prostore, ene so fiksne, druge vrtljive. Na voljo so tudi različni objektivi kamer. Izbira je odvisna od tega, kakšno območje nadzirate.

Pri omenjenih kamerah so na voljo tudi posebna ohišja, na primer antikorozijska za predele ob morju, kjer je njihov največji sovražnik sol, pa tudi “explosion proof”, izredno močna ohišja, ki preživijo tudi kakšno eksplozijo.

Kamere za opazovanje in merjenje temperature

Na začetku smo omenili tudi termalne kamere, namenjene opazovanju. Prav tako so najbolj uporabne ponoči ali ob slabi vidljivosti, uporabljajo pa se predvsem v naravi. Z njimi lahko v gozdu opazujemo divjad, ptice …

V tretji sklop štejemo termalne kamere, ki jih uporabljamo za merjenje temperature. Z njimi na primer v hiši lahko ugotavljamo, kje prihaja do največjih izgub toplote, odkrivamo toplotne mostove in podobno.

Vse omenjeno vam lahko ponudijo in vam tudi svetujejo v podjetju Mars Commerce, ki zastopa podjetje HIKVISION. (P.R.)


Prijavi napako v članku