Računalništvo, telefonija
27.01.2019 08:37

Deli z drugimi:

Share

Študij sedanjosti za prihodnost

.. Že ob izbiri študija je modro razmišljati o prihodnosti. Po navadi se vpišemo na študij s področja, kjer predvidevamo, da se bo po končanem šolanju še veliko dogajalo in bomo tako lažje zaposljivi. Če je študij zanimiv, pa je to še dodatna prednost ..
Avtor: Peter Giodani
Avtor: Peter Giodani

Za računalništvo in informatiko vemo, da sta v porastu in da so kakovostni kadri na tem področju zelo iskani. Danes si ne znamo predstavljati skoraj ničesar več, kar ne bi bilo grajeno na dosedanjih dognanjih računalniških in informacijskih strokovnjakov.

Umetna inteligenca v porastu

V zadnjem času, še posebej v preteklem letu, je veliko govora o umetni inteligenci, letos pa lahko pričakujemo še večji razmah. Tudi sam študij na Fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) Univerze v Ljubljani vas glede tega ne bo pustil ravnodušnih. Na FRI se s področjem umetne inteligence ukvarjajo kar štirje večji laboratoriji (skupno jih je 19). Mnogi ne vedo, da so bili na tem področju slovenski raziskovalci zelo uspešni že v preteklosti, ko so umetno inteligenco šele začeli razvijati (v zgodnjih 70-ih letih 20. stoletja).

Slovenski pionir na tem področju je prof. dr. Ivan Bratko s FRI. Proti koncu 70. let je s skupino strokovnjakov prvi vpeljal strojno učenje na realne medicinske podatke, pri čemer so v nekaj mesecih naučili računalnik, da je nove paciente z rakom diagnosticiral hitreje kot najboljši specialisti. Tesno sodelovanje z Inštitutom Jožefa Stefana je postopoma preraslo v ustanovitev številnih raziskovalnih odsekov in laboratorijev po državi.

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko je že leta 1985 nastal Laboratorij za umetno inteligenco, v okviru katerega so se izobrazile generacije prodornih računalnikarjev, ki so strojno učenje vpeljale na številna nova področja. V Laboratoriju za bioinfomatiko že 20 let razvijajo eno najbolj razširjenih odprtokodnih orodij za obdelavo velikih količin podatkov Orange. To orodje omogoča tako pomembna odkritja na področju genetike kot tudi računalniško podprto odločanje, ki pride prav v vsakem poklicu.

Garaža – še ena super zadeva

V študentskem tehnološkem pospeševalniku Garaža FRI gradijo skupnost, kjer se srečujejo, učijo in razvijajo zanimive tehnološke projekte. Je stična točka med študenti, akademskim okoljem ter gospodarstvom. Iz Garaže na primer izhaja Influee – platforma, ki je nov sistem povezovanja podjetij in vplivnežev (influencerjev). Osredotoča se na trenutno najbolj popularen družbeni medij Instagram. Na kratko: na platformi Influee podjetje enostavno določi ciljno občinstvo, sistem pa na podlagi danih karakteristik izračuna ujemanje glede na vplivnežev doseg (reach). Študenta FRI, ki sta platformo začela razvijati v okviru Garaže, sta že ustanovila podjetje.

Študijski programi

Univerzitetni in visokošolski študijski program Računalništvo in informatika z naborom raznovrstnih predmetov pokrivata temeljna znanja s področja računalništva in informatike ter omogočata visoko usposobljenost diplomantov za delo v stroki. Medtem ko daje univerzitetni program prednost teoretičnim znanjem, daje visokošolski študij poudarek praktičnim znanjem in strokovnosti. Študij omogoča večjo prilagodljivost pri izbiri predmetov in vključuje tudi devet tedensko prakso v podjetjih. FRI na prvi stopnji študija izvaja tudi vrsto interdisciplinarnih programov v sodelovanju z drugimi fakultetami, ki omogočajo poleg poglobljenih računalniških in informacijskih znanj še poglobljena znanja teoretičnih osnov matematike (Računalništvo in matematika), upravno-pravnih, ekonomskih in organizacijskih znanj (Upravna informatika) ter znanj s področja multimedije, elektrotehnike in oblikovanja (Multimedija). Več si preberite na spletni strani www.fri.uni-lj.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku