Računalništvo, telefonija
13.07.2015 13:37
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Študentje zamenjali plažo s poletno šolo EdIT

Poletna šola EdIT 2015, ki poteka v treh državah pod sloganom “Dream IT, Create IT, Live IT” se je danes začela v Ljubljani in Mariboru. Prek 30 študentov in študentk informatike in podobnih študijskih smeri se bodo v Mariboru soočali z izzivom razvoja večnivojske rešitve z roboti Lego - Z Lego roboti in s spletnimi tehnologijami do uporabne poslovne logike, v Ljubljani pa se bodo soočali z eno najbolj vročih tem na področju mobilnosti – Mobilnost kot storitev (MaaS).
Študentje zamenjali plažo s poletno šolo EdIT
Študentje zamenjali plažo s poletno šolo EdIT

Mednarodna poletna šola EdIT poteka v treh državah – Sloveniji, Srbiji ter Bosni in Hercegovini, na šestih različnih lokacijah. EdIT 2015 bo v Sloveniji potekal na dveh lokacijah, v Ljubljani in Mariboru, od 13. – 24. julija 2015.

Šola daje študentom možnost sodelovanja z najboljšimi IT strokovnjaki, prav tako pa jim omogoča, da kot pravi raziskovalci svoje znanje dopolnijo na realnih projektih. Timsko delo in strokovna podpora mentorjev zagotavljata, da se mladi naučijo dela v skupini, obenem pa razvijajo svoje potenciale.

V Mariboru se bodo študenti in študentke spopadali z izzivom povezovanja Lego robota preko platforme JavaEE s spletnimi tehnologijami Angular JS. Razvili bodo večnivojsko rešitev – napredno spletno trgovino. S klikom na odzivno oblikovano spletno aplikacijo, zgrajeno s pomočjo ogrodja AngularJS, bo uporabnik aktiviral programabilno jedro robota Lego, osnovanega na platformi JavaEE.

Robot bo po prejetem ukazu fizično prevzel željeni predmet iz provizoričnega skladišča in ga prinesel na prostor za zbiranje naročil. Vsi poslovni procesi, ki bodo tekli na JavaEE platformi pa niso uporabni le na tem primeru, ampak se lahko uporabijo na velikih sistemih s pravimi industrijskimi roboti – in to je ravno najlepši del projekta.

V Ljubljani pa se bo prva skupina soočala z izzivi iskanja prednosti, ki jih v svet mobilnosti prinašata digitalna doba in razvoj platforme za skupno rabo avtomobilov. Na platformi za skupno rabo avtomobilov, ki temelji na konceptu mobilnosti kot storitve (MaaS), bodo študentje razvili nabor orodij za prikaz in analizo voznega parka, s cilji kot so zboljšanje izkoristka voznega parka, optimizacija bližine (zmanjšati prehojeno razdaljo) ter izboljšanje načrtovanja vzdrževanja in podpore.

Druga skupina pa bo na temo Trajnostna mobilnost za mesto Ljubljana, ustvarjala koncept za transportni sistem, sestavljen iz različnih prevoznih sredstev in načinov, ki temelji na modelu mobilnosti kot storitve. Novi sistem mora odpraviti potrebo po zasebnem lastništvu vozil na mestnih območjih in jo nadomestiti s storitvami, kot so: hoja, javni prevoz, skupna raba koles, skupni prevozi, skupna raba avtomobilov, redne linije/taksi. Sodelujoči bodo pripravili študijo, ki bo upoštevala gospodarske, tehnološke, okoljske ter sociološke vidike.

Živa Gorup Reichmann, vodja razvoja kompetenc v podjetju Comtrade in vodja projekta EdIT: »Poletna šola EdIT je resna simulacija realnega projekta, za vse sodelujoče pa prva in enkratna izkušnja dela na velikem projektu, kjer je rezultat odvisen od vseh udeležencev. Projekt vodi izkušena skupina, ki jo sestavljajo mentor in inštruktorji, s čimer omogoča študentom, da svoje teoretično znanje pretočijo v prakso. Prednost takega dela v primerjavi s klasično prakso ali šolo je v tem, da lahko vsak od udeležencev, bodisi kot vodja projekta bodisi kot vodilni arhitekt, prevzame tudi samostojno vodilno vlogo na projektu in dobro spozna vse faze razvoja programske rešitve.«

Poletna šola bo v dopoldanskem času postregla tudi z zanimivimi predavatelji, ki bodo udeležencem predstavili način dela v mednarodnem podjetju, agilne metode projektnega vodenja, obenem pa tudi pomen testiranja in zagotavljanja ustrezne kakovosti programske opreme. Preko timskih iger pa bodo spoznali zakaj je potrebno dobro sodelovanje znotraj tima, kako nujno je zaupanje in zakaj timi, kjer komunikacija ne steče, enostavno dolgoročno ne funkcionirajo.

Zaključek šole in predstavitev projektov

Predstavitev projektov in končnih rezultatov bo v petek, 24. julija, ob 14. uri, na sedežu podjetja Comtrade v Ljubljani, na Letališki 29b, in v Mariboru, na Zagrebški 105, prav tako v prostorih podjetja Comtrade. Vabljeni.

Izjave udeležencev preteklih poletnih šol:

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku