Računalništvo, telefonija
02.10.2012 14:46
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spremljajmo hekerske napade v živo

Spletna storitev HoneyMap omogoča vpogled v hekerske aktivnosti v realnem času!
Spletna storitev HoneyMap omogoča vpogled v hekerske aktivnosti v realnem času!

Hekerski napadi so zadnje čase vse pogostejši. To ne preseneča, saj spletni kriminalci na ta način najlažje pridejo do zaslužka. Pri tem se pogosto poslužujejo škodljivih programskih kod. Te so namreč postale že tako izpopolnjene, da lahko povsem samodejno bodisi onesposobijo delovanje izbranih računalniških sistemov bodisi izmaknejo podatke zaupne narave.

Če vas zanima, kje trenutno potekajo največji hekerski napadi, vam priporočamo uporabo oblačne storitve HoneyMap. Ta namreč omogoča vpogled v hekerske napade oziroma aktivnosti v realnem času. Tu gre za namenske strežnike, ki so bili postavljeni na način, da za napadalce prestavljajo eno od možnih tarč. Vsi strežniki so opremljeni še s posebnimi tipali, ki zaznavajo poskuse vdorov.

Lažne računalniške sisteme oziroma vabe so širom sveta postavili prostovoljci, in sicer v okviru mednarodnega varnostnega projekta Honeynet Project, katerega cilj je najti nove načine za boj proti globalnim varnostnim grožnjam na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Zemljevid hekerskih napadov se nahaja na spletnem naslovu http://goo.gl/25QsU. Rdeče oznake označujejo napade, medtem ko rumene predstavljajo lažne strežniške sisteme.

Za uporabo oblačne storitve HoneyMap za spremljanje spletnih napadov v realnem času avtorji priporočajo uporabo spletnih brskalnikov Google Chrome in Mozilla Firefox. Z brskalniki Opera, Safari in Internet Explorer storitev po vsej verjetnosti ne bo delovala. Več informacij o nadvse zanimivem projektu Honeynet Project pa je na voljo na spletnem naslovu http://goo.gl/LbeaB.


Prijavi napako v članku