Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
02.07.2024 10:30

Deli z drugimi:

Share

Google Ads oglaševanje: Že uporabljate te funkcije programa Google Ads?

Veliko se govori o oglaševanju na socialnih omrežjih, predvsem TikTok in Instagram. Argument, ki podpira oglaševanje na teh dveh kanalih, je, da uporabniki na njih preživijo veliko časa. Vendar pa to ni cela zgodba. Dejstvo je, da ti dve omrežji delujeta na svoj način, zaradi česar je uporabnike zelo težko pripraviti do tega, da zapustijo platformo in obiščejo spletno stran oglaševalcev.

Študije kažejo, da TikTok in Instagram imata različne prednosti v marketinških strategijah. Medtem ko TikTok ponuja večjo organsko dosegljivost in višje stopnje angažiranosti, je Instagram bolj zrel in stabilen oglaševalski kanal, ki ponuja različne formate oglasov in napredne možnosti ciljanja. TikTok je bolj učinkovit pri ustvarjanju viralnosti in hitrega angažmaja, medtem ko Instagram ponuja bolj prefinjene možnosti za direktne konverzije z integracijo e-trgovine​

TikTok ima povprečno stopnjo angažiranosti 5,30 % za račune z več kot 100.000 sledilci, medtem ko ima Instagram 1,10 %​ (Best UGC Platform)​.

Instagram ponuja bolj prefinjene možnosti oglaševanja, vključno s foto in video oglasi, karusel oglasi, Story oglasi in sponzoriranimi objavami​ (DotYeti Design)​.

Posledično prihajamo do zaključka, da sta omenjeni omrežji odlični za gradnjo prepoznavnosti (awareness) in premisleka (consideration), vendar ne delujeta učinkovito v fazi, ko želimo doseči konverzije.

Ena izmed učinkovitih alternativ je Google Discover, funkcija, ki jo uporabniki Android telefonov že dlje časa radi uporabljajo. Gre za feed, ki glede na zanimanja in iskalno vedenje uporabnika prikazuje prilagojene novice, informacije in druge novosti s spleta. Google Discover omogoča oglaševalcem, da dosežejo uporabnike v bolj angažiranem stanju, saj se ti že zanimajo za določene teme in so bolj pripravljeni klikniti na povezave ter obiskati spletne strani.

Kaj je Google Discover

Google Discover je mobilna izkušnja, ki vam omogoča odkrivanje vsebine, za katero niste vedeli, da jo potrebujete. Gre za drugačno iskalno izkušnjo, kjer aktivno iskanje ni več potrebno. Če sistem dovolj spozna vaše navade, lahko neprekinjeno pregledujete novo vsebino.

Google predlaga vsebino na podlagi vaše iskalne aktivnosti in aktivnosti na vaši napravi, vključno z zgodovino iskanja, aplikacijami in lokacijskimi nastavitvami. Lahko sledite določenim temam ali entitetam za oblikovanje profila in nastavitev omejitev.

Discover je inteligentno orodje, ki se uči vašega načina iskanja in interesov ter vam zagotavlja najboljšo ali najprimernejšo vsebino. Sistem stalno posodablja vsebino, kot so Web Stories, in testira funkcije, kot je sledenje v brskalniku Chrome.

Od nizov k stvarem

Google s tem premika iskanje “od nizov k stvarem”, kar pomeni, da iskanje vključuje celoten svet informacij kot vmesnik za pridobivanje relevantnih vsebin. Gre za premik v iskalnih tehnologijah, kjer iskalniki zdaj bolj inteligentno interpretirajo uporabniške poizvedbe, da bi ponudili bolj relevantne in kontekstualno bogate rezultate.

Google Discover odstrani poizvedbeni del in ponuja inteligenten sistem, ki predlaga novo vsebino na podlagi vaših aktivnosti in interesov, s poudarkom na vizualnih vsebinah.

Cilj Discover je, da vas poveže z novo, a relevantno vsebino. Sistem se hitro prilagaja vašim interesom, kar vam omogoča odkrivanje nove vsebine glede na vaše aktivnosti, na primer pri načrtovanju počitnic.

Google Discover je personaliziran, zato bo vsak imel svojo izkušnjo z njim. Sistem upošteva vaše znanje o temi in vam prikazuje ustrezno vsebino glede na vašo raven poznavanja. Ko bralec pokaže zanimanje za vašo blagovno znamko ali vsebino, ste na poti do večje prepoznavnosti.

Kako deluje Google Discover

Google Discover je funkcija znotraj Googlovega ekosistema, ki omogoča uporabnikom, da odkrivajo vsebine, ki so prilagojene njihovim interesom, brez aktivnega iskanja. Gre za osebno prilagojeno izkušnjo, ki temelji na naprednih algoritmih in analizi vedenja uporabnikov.

1. Zbiranje podatkov

Google Discover uporablja različne vire podatkov za razumevanje interesov uporabnikov, vključno z:

 • Zgodovino iskanja: Vse pretekle iskalne poizvedbe in kliki na rezultate iskanja.
 • Aktivnosti na napravi: Uporaba aplikacij, obiski spletnih strani in interakcije z vsebinami na napravah, povezanih z Google računom.
 • Lokacijski podatki: Kje se uporabnik nahaja ali kam pogosto potuje.
 • Uporaba Google aplikacij: Aktivnosti v aplikacijah, kot so Google Maps, YouTube, in Gmail.

2. Algoritmi in strojno učenje

Google Discover uporablja napredne algoritme in tehnike strojnega učenja, da prikaže najbolj relevantne vsebine. Algoritmi analizirajo vzorce vedenja uporabnikov in prepoznavajo njihove interese ter navade. Ključni elementi delovanja vključujejo:

 • Prilagojene vsebine: Na podlagi analiziranih podatkov Google Discover predlaga vsebine, ki ustrezajo uporabnikovim interesom.
 • Neprekinjeno učenje: Algoritmi se nenehno učijo in prilagajajo na podlagi novih podatkov in interakcij uporabnika.
 • Uporaba umetne inteligence: AI pomaga prepoznati najbolj relevantne in aktualne vsebine, ki ustrezajo trenutnim zanimanjem uporabnika.

3. Prikazovanje vsebin

Vsebina v Google Discover je predstavljena v obliki kartic, ki vključujejo:

 • Naslov: Kratek in privlačen naslov, ki povzame bistvo vsebine.
 • Vizualni elementi: Slike ali videi, ki pritegnejo pozornost uporabnikov.
 • Kratek povzetek: Opis vsebine, ki daje uporabniku vpogled v to, o čem govori članek ali video.

4. Personalizacija

Google Discover se prilagaja vsakemu uporabniku posebej. Uporabniki lahko vplivajo na prikazane vsebine s tem, da:

 • Spremljajo določene teme: Uporabniki lahko izberejo, katere teme jih zanimajo, in Discover jim bo prikazoval povezane vsebine.
 • Prilagajajo nastavitve: Uporabniki lahko prilagodijo nastavitve, da bolj natančno definirajo svoje interese in preference.
 • Interakcija z vsebinami: Kliki, všečki in komentarji pomagajo algoritmom bolje razumeti, kaj je za uporabnika relevantno.

5. Vsebinski viri

Google Discover črpa vsebine iz različnih virov, vključno z novicami, blogi, spletnimi stranmi, videi in drugimi oblikami digitalnih medijev. Pomembno je, da so vsebine optimizirane za mobilne naprave, saj večina uporabnikov dostopa do Discover prek svojih pametnih telefonov.

Kako priti na Google Discover

Prisotnost na Google Discover predstavlja pomembno priložnost za podjetja, sploh v tej fazi, ko ga uporabljajo redki oglaševalci. Za založnike oz. upravljalce spletnih mest uvrstitev v Discover predstavlja priložnost, da dosežejo visoko rast prometa spletne strani.

Google Discover za založnike (lastnike spletnih mest)

Google Discover temelji na kakovosti vsebine, zato je ključnega pomena, da redno objavljate relevantne, zanesljive in zanimive vsebine. Optimizacija vaše spletne strani za mobilne naprave je nujna, saj večina uporabnikov dostopa do Discover prek mobilnih naprav. Uporabljajte visokokakovostne slike in videe, saj vizualne vsebine izstopajo in pritegnejo več pozornosti. Uporaba strukturiranih podatkov (sheme) pomaga Googlu bolje razumeti in prikazati vašo vsebino.

Preberite tudi: Kako uvrstiti spletno stran v Google Discover

Organska uvrstitev na Google Discover je tesno povezana z optimizacijo spletnih strani. Stopite v stik z nami, v kolikor bi vas zanimala pomoč pri uvrstitvi.

Google Discover za oglaševalce (podjetja)

Plačljivo oglaševanje na Google Discover omogoča hitro doseganje velikega števila uporabnikov. Z uporabo Google Ads lahko ustvarite ciljno usmerjene kampanje, ki temeljijo na interesih in vedenju uporabnikov. Pomembno je, da oglasi vsebujejo privlačne vizualne elemente in relevantne informacije, ki bodo pritegnile ciljno občinstvo.

Oglaševanje na Google Discover

Oglaševanje na Google Discover ima več prednosti.

Prvič, omogoča bolj ciljno usmerjeno oglaševanje, saj temelji na interesih uporabnikov.

Drugič, uporabniki so že v raziskovalnem načinu, kar povečuje verjetnost, da bodo obiskali spletno stran oglaševalca in izvedli konverzijo.

Tretjič, integracija z Googlovimi storitvami omogoča boljšo analizo in optimizacijo oglaševalskih kampanj.

Ciljanje oglasov na pretekla iskanja uporabnikov

Medtem, ko ponovno trženje izgublja svoj pomen zaradi omejitev, ki jih predstavljajo piškotki in GDPR, Google ponuja nove možnosti, da oglaševalci dosežejo uporabnike v fazi odločanja o nakupu.

Najbolj pomemben podatek v zvezi s tem je, da sedaj lahko kreiramo ciljne skupine uporabnikov, glede na to, kaj (katero ključno besedo) so v bližnji preteklosti iskali. To pomeni, da s prikaznimi ali drugimi oglasi lahko dosežemo vse uporabnike, ki so se pred kratkim zanimali za naš produkt, ne glede na to, ali so naše mesto obiskali ali ne.

Omenjen način ciljanja v kombinaciji z Discover oglasi pa predstavlja izjemno pomembno sredstvo za oglaševalce, saj omogoča enega izmed najbolj profiliranih načinov ciljanja doslej v kombinaciji z izjemno učinkovito platformo Discover, ki združuje uporabnike v trenutkih, ko imajo interes in čas za našo (oglaševalsko) vsebino.

Optimalna kombinacija za oglaševalce

Za zaključek, medtem ko sta TikTok in Instagram odlična za gradnjo prepoznavnosti blagovne znamke, Google Discover ponuja boljšo priložnost za dosego konverzij, še posebej ob uporabi ciljanja na uporabnike, ki so v preteklosti iskali ključne besede. Pametna strategija digitalnega oglaševanja bi tako morala vključevati kombinacijo različnih kanalov, prilagojenih različnim fazam prodajnega lijaka, pri čemer bi bila posebna pozornost namenjena Google Discover in naprednim tehnikam ciljanja.

Vas zanima več?

Stopite v stik z nami in se pridružite tistim, ki že uporabljajo napredne načine za Google oglaševanje


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Miklavčič marketing, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Miklavčič marketing, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Miklavčič marketing, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več