Računalništvo, telefonija
10.04.2019 20:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najdaljše potovanje z električnim avtomobilom

Najdaljše potovanje z električnim avtomobilom
Najdaljše potovanje z električnim avtomobilom

Verjetno smo navajeni člankov, ki opisujejo, kako majhni so trenutno dosegi električnih avtomobilov in postavljajo vprašanja, kdaj bo električni avtomobil lahko končno služil kot enakovredna alternativa klasičnim vozilom. Nizozemec Weibe Wakker je svetu pokazal, da lahko tudi elektrika poganja vozilo na dolgi, dolgi poti. Na svojem epskem popotovanju, ki je trajalo več kot tri leta, je Wakker prevozil 33 držav in skoraj 95.000 kilometrov. Po pisanju portala Gizmodo bi naj bilo to potovanje “najdaljše” v kategoriji električnih avtomobilov do sedaj.

Pot začel leta 2016

V sklopu projekta Plug Me In je Wakker na pot odrinil 15. marca 2016 iz Amsterdama na Nizozemskem. Večino poti je financiral preko donacij, nekaj sredstev pa je Wakker pridobil s pomočjo sponzorjev, kot so podjetje Bundles (podjetje, ki daje v najem pomivalne stroje), Canon in Adobe. Na njegovi poti so ga spremljali tudi številni prostovoljci, ki so lahko prek njegove spletne strani nudili brezplačne obroke, prenočišča ali celo polnilne postaje za polnjenje avtomobila. Za pot po 33 državah Wakker ni izbral enega izmed bolj znanih električnih avtomobilov, kot je Tesla, temveč se je odločil za simpatičnega karavana, ki ga je poimenoval kar “The Blue Bandit” – z enim polnjenjem je lahko potoval približno 200 kilometrov.


Kot lahko sami vidite v spodaj priloženem videu je Wakkerjevo pot določila dobrota prijaznih neznancev, ki so se lahko prijavili v projekt Plug Me In in Wakkerju nudili prenočišče in polnjenje avtomobila. Wakkerja je pot vodila vse od Turčije, Irana, Indije, Mjanmarja, Tajske, Malezije in na koncu do Avstralije, kar je bil tudi prvotno njegov glavni cilj. Pomembno je izpostaviti, da je Wakker sam predelal vozilo, ki bi sicer za to isto pot porabilo približno 7000 litrov goriva. Zdaj je Wakker v celoti porabil za približno 300 ameriških dolarjev elektrike, ostalo pa je dobil s strani prostovoljcev, ki so se prijavili za sodelovanje v projektu.


Glavna ideja celotne poti je bila promocija trajnostega razvoja, kar je Wakker vključil v svoje objave na družbenih omrežjih, prav tako pa je snemal video bloge, ko se je ustavljal pri raznih organizacijah in aktivistih, ki delijo isto miselnost.


V celoti gledano je pot minila brez težav

“Na začetku je bilo treba vložiti kar nekaj truda, ampak gledano v celoti sem imel dokaj lahko pot. Vse to zahvaljujoč se v največji meri vsem ljudem, ki so se prijavili na spletni strani, ki so ponudili pomoč ali pa so kar preko družbenih omrežij vstopili v stik z mano in na raznorazne načine pomagali pri izpeljavi projekta”, je Wakker zapisal v eni od svojih objav na Instagramu. “Ljudje mi kar naprej pošiljajo čestitke, ker sem pokazal, česa so zmožni električni avtomobili. Bolj kot to pa sem vesel zaradi pomoči, ki sem jo dobil s strani neznancev na poti”, je še dodal Wakker.


Električni avtomobili so od prve predstavitve pa do danes zagotovo prehodili dolgo pot in Wakker ni edini, ki preizkuša zmogljivosti dotičnih vozil – vsekakor pa je prevozil najdaljšo pot. Dva moška iz Denverja sta recimo postavila rekord v najdaljši poti z enim polnjenjem. S Teslinim Modelom 3 sta lansko leto prevozila slabih 1000 kilometrov.


Prijavi napako v članku