Računalništvo, telefonija
05.04.2014 09:44
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Socomec v smeri enotnega “zelenega ” UPS trga

Francosko skupino Socomec, pionirja na področju proizvodnje UPS sistemov, je Evropska komisija izbrala kot del konzorcija z namenom, da pripravi posebne smernice za merjenje vpliva na okolje UPS naprav v njihovem celotnem življenjskem ciklu.
Socomec  v smeri enotnega "zelenega " UPS trga
Socomec v smeri enotnega "zelenega " UPS trga

Večanje števila različnih okoljskih smernic v Evropi (več kot 400), kaže na to, da ni skupne opredelitve, kaj v resnici pomeni tako imenovani “zeleni” izdelek. Takšna situacija je lahko zavajajoča ali zmede potrošnike in predstavlja oviro za prosti pretok proizvodov, ki se tržijo kot zeleni proizvodi.

Evropska komisija se te kočljive situacije zaveda in je zato pričela s projektom, ki oblikuje edinstven okvir za okoljsko vrednotenje proizvodov imenovan ” Enotni trg za zelene proizvode ” . Okvir naj bi se uporabljal za vse izdelke na Evropskem trgu in zajel vse segmente, ki so predmet komuniciranja o varstvu okolja. Prav zato naj bi projekt doprinesel k jasnim, primerljivim in zanesljivim podatkom o varstvu okolja.

Evropska komisija je zabeležila dve metodi za ocenjevanja varstva okolja za proizvodnjo zelenih izdelkov v njihovem celotnem življenjskem ciklu: metodo PEF (Product Environmental Footprint – vpliv izdelka na okolje ) in OEF (Organisation Environmental Footprint – vpliv organizacije na okolje). Komisija priporoča uporabo teh dveh metod vsem zainteresiranim stranem (državam članicam, podjetjem , zasebnim organizacijam , itd. ). Za pripravo smernic, ki se bodo nanašale posebej na »zelene« zdelke in segmente in bodo vključevale interesne skupine celotne vrednostne verige, je komisija napovedala triletno preizkusno obdobje

Za pilotno fazo projekta se je prijavilo 90 različnih kandidatov, ki pokrivajo široko paleto izdelkov , od proizvajalcev do strokovnih panožnih združenj ter okoljskih strokovnjakov. Evropska komisija je na koncu izbrala 14 , vključno z našim UPS konzorcijem .

Po mnenju tehničnega direktorja družbe Socomec, so na izbiro vplivali trije dejavniki: pomemben obseg UPS trga v Evropi, raznolikost uporabe UPS sistemov na različnih področjih (B2B, B2C , stanovanjske stavbe, domača uporaba, industrija, podatkovni centri, itd,) in nenazadnje obstoječ začeten okvir, ki ga je postavil projekt Ecopassport / CEMEP in katerega pobudnik je bila skupina Socomec.

Več o projektu na http://ec.europa.eu/environment/eussd/smgp/index.htm in na www.socomec.com

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SOCOMEC SICON d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SOCOMEC SICON d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SOCOMEC SICON d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku