Računalništvo, telefonija
25.04.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Sony v Tokiu predstavil rivala Uberju

Sony v Tokiu predstavil rivala Uberju
Sony v Tokiu predstavil rivala Uberju

Lansko leto je Sony napovedal, da bo na japonski trg vstopil z novo storitvijo tipa Uber. Kot vse kaže ni šlo zgolj za prazne napovedi, kajti tehnološki gigant je predstavil lastno inovativno storitev, S.Ride. Tokio bo tako odslej bogatejši za Sonyjevo prevozno storitev, ki naj bi Uberju predstavljala zelo resno grožnjo.

Nova storitev – ki jo je prvi opazil portal CNET – je skupen projekt Sonyja, njegovih hčerinskih plačilnih podjetij in petih licenciranih taksi podjetij. Ker je na Japonskem nudenje storitev kot je Uber za civilne avtomobile nelegalno, se bo storitev osredotočala na povezovanje licenciranih taksi služb s čim večjim številom potnikov. Sony je v svojo storitev S.Ride povezal umetno inteligenco, da bi karseda dobro ocenil povpraševanje in konkurenco, kar pa se tiče prej omenjenih plačilnih storitev, se bodo osredotočili na QR kode in brezgotovinske kreditne kartice – nekaj podobnega kot uporablja Uber.


Če seštejemo vsa taksi vozila, ki naj bi jih S.Ride vzel pod svoje okrilje, pridemo do številke 10.000. Seveda se moramo zavedati, da govorimo o Tokiu, vendar je izpostavljena številka še vedno precej visoka. Največji konkurent bo v tem trenutku podjetje Japan Taxi, ki ima v lasti okrog 50.000 taksi vozil po celotni Japonski. Med večjimi podporniki Japan Taxija je Toyota, ki tako kot mnoga druga velika podjetja počasi prehaja v druge sfere poslovanja in ne samo proizvodnjo avtomobilov. Ostali konkurenti S.Ridea so pogovorna aplikacija Line, ki podobne taksi storitve ponuja že leta; Uber, ki se tako kot drugod po svetu sooča s protesti in stavkami taksi uslužbencev; in Kitajski Didi Chuxing, katerega upravlja Uberjev investitor SoftBank. Tudi Lyft je nakazal zanimanje za japonski trg, kjer je njihov investitor Rakuten še kako prepoznavno ime, vendar za zdaj ni bilo ne duha ne sluha o širitvi.


Sonyjev predstavnik za odnose z javnostmi je za CNET povedal, da za širitev storitve S.Ride na druge trge ni nobenih načrtov. To preprosto pomeni, da lahko z gotovostjo trdimo, da S.Ride še kar nekaj časa ne bomo videli na trgih Evrope ali ostalih celin. Kako bo nova ponudba vplivala na lokalne taksi ponudnike in tudi nekatera večja taksi podjetja, ki so do zdaj obvladovale trg, težko rečemo. Če gre sklepati na podlagi do sedaj videnih primerov v Španiji in ostalih evropskih državah, reakcija lokalne javnosti ne bo ravno najbolj pozitivna.


Prijavi napako v članku